Кадър: БНТ

Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за региона, заяви президентът Румен Радев в Словения.

Още по темата

„През май заварихме отношенията в задъдена улица. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз. Същността на проблема е системната дебългаризация. Системното унищожаване на българското културно-историческо наследство в тази страна“, каза държавният ни глава, цитиран от БНТ.

"Нашите позиции са ясни - докато този процес продължава и са подтискани основни права, ние няма как да кажем "да" на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата", допълни Румен Радев.

Ключът към съгласието на България за начало на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз не е сложен и зависи от това Скопие да спазва безусловно Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година, заяви Радев.

„На първо място македонските българи да бъдат наистина равнопоставени с другите седем съставни части от народа, които са изрично вписани в конституцията на Република Северна Македония. Ние подкрепяме тяхното искане, на нашите македонски българи, това да бъде записано в конституцията и законите на страната. На второ място – това означава македонските българи да бъдат адекватно отразени като народност и като брой в процеса на преброяване, в неговите резултати. И на трето място, така както бе призната историческата истина в отношенията с Гърция, така следва да бъде призната и историческата истина в отношенията с България. Обективните факти от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно тълкуване, получаването и прилагането на нашето съгласие следва да получи ефективни гаранции от ЕС, каквито прецеденти вече има в преговорните процеси и време е за исторически компромиси и помирение“, каза президентът.

Радев очаква от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и от президента Стево Пендаровски смели решения. „Скъсване окончателно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и омразата към България, и вземането на ясни решения, които да отворят най-сетне перспективата на нашите братя към европейско членство“.

Държавният глава Румен Радев представлява България на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която се провежда днес в Бърдо, Словения.

 

Коментари Напиши коментар

206

Избирател

преди 1 седмица

Разбрахте ли сега какво значи истински президент, браво, ген. Радев! Така се отстояват интересите на род и родина! Сега ще го сравнявате ли с професора философ и дългокосия съдия. Това е . Трябва ни истински лидер, смел, компетентен, с воля и дух!Победа още на първи тур, България Ви подкрепя !

205

Жалък факт

преди 1 седмица

Не може в Инициативния комитет на Румен Радев да има 27 агенти на Държавна сигурност, но е факт жалък за Радев.

204

Хахаха

преди 1 седмица

Радев му каза на тоя просръбски ***, директно и в прав текст какво се иска. Или с други думи "Виж си пагона и си намери място в строя"