Снимка: архив, БГНЕС

Разширяването, справянето с пандемията и социално-икономическото възстановяване на региона са сред основните теми, които ще се обсъждат на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която започна в Словения.

България е представена от президента Румен Радев, който ще проведе две ключови срещи. По покана на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи Радев ще се срещна с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, а по-късно по покана на германския канцлер Ангела Меркел и с френския държавен глава Еманюел Макрон и отново Заев.

По информация от дипломатически източници на БНТ Република Северна Македония и страните от Западните Балкани ще бъдат призовани да спазват двустранните договори със страните членки и да разрешат двустранните спорове с тях.

България отказа да подкрепи преговорната рамка на Скопие заради системно неизпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година.
 

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 месец

Аз искам 3 неща: 1.Северна Македония да спре да краде историята ни. 2. Северна Македония да спре да краде културата ни. 3.Северна Македония да спре да краде езика ни. Ако искат да са отделна от България държава, трябва да се откажат от всички претенции към нас и да почнат на чисто!

12

Анонимен

преди 1 месец

neka ide toz strahlivec da vidi edin smel kurajlia zaev ;)

11

Анонимен

преди 2 месеца

Американските президенти в края на мандата си разговаряха по телефона с третокласни държави . Е та и Радев така.