Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Появи се ново име в надпреварата за президент на страната. Българите ще дадат своя глас на 14-и ноември. Анастас Герджиков е ректорът на Софийския университет и днес стана ясно, че може би ще бъде издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ - СДС. Информацията обаче още не е официално потвърдена от партията.

Според медийни публикации, ГЕРБ имат и още няколко имена, които обсъждат за номинация, но решението ще бъде взето в близките дни. Влизането на проф. Анастас Герджиков в президентската битка беше лансирано паралелно от сайта "Епицентър" и вестник "24 часа".

"Проверихме я, тя се потвърждава и от най-голямата политическа сила ГЕРБ, те биха застанали зад Герджиков. Въпрос на часове е обявяването на инициативния комитет, в който ще влязат и личности, и партии, които застават зад тази кандидатура“, каза журналистът Валерия Велева.

Тя уточни, че все още не е сяно кои партии биха подкрепили кандидатурата на Герджиков,  тъй като новината е съвсем "гореща".

Според източници на Bulgaria ON AIR от ГЕРБ решението зад подкрепа не е съобщено на партийните структури. Проф. Анастас Герджиков днес не отговаряше на телефона си през целия ден.

За академичната общност новината също се оказа изненадваща. Не е ясно и името на кандидатът за вицепрезидент. Ако обаче ректорът на Алма Матер бъде издигнат за кандидат за "Дондуков" 2, влизането му в надпреварата ще бъде в 12 без 5.

"Първо трябва да кажем, че той е алтернатива на Румен Радев. Дали ще бъде припознат и от кои среди, тепърва ще видим. На българина се дават две гледни точки за визията на бъдещия президент. Пътят от науката до политическата сцена извървя първият ни президент д-р Желев. Той дойде от научните среди. Никой не го познаваше. В случая с проф. Герджиков имаме един автентичен учен. Фактът, че се е съгласил, е наистина сериозен скок за него", каза още Валерия Велева.

А още преди името на проф. Герджиков да се завърти в рулетката, публикация в социалните мрежи на PR експерта Нидал Алгафари провокира дискусия за качествата на евентуалния кандидат на ГЕРБ и наклони везните към Симеон Сакскобургготскси.

„Да обединява хората, да не да вкарва клинове между и приятели, и врагове. Баща на нацията трябва да бъде. Да бъде достатъчно образован, от добро семейство. И двамата са еднакво качествени хора и личности, които биха могли да поведат една такава битка", каза Нидал Алгафари.

Според експерта личността на лидера на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобурггкотски би се оказала мост за обединение в настоящата ситуация в страната.

„Той по рождение е държавен глава. Той би възприел всички български граждани като негови поданици. Няма да разделя на сини, червени и зелени. Всички ще бъдат еднакви. Негово величество със сигурност е човек, който би обедини много хора, но не всички. Преди години, когато той се появи, се появи като някаква алтернатива на двуполюсния модел, но за съжаление той самият като лидер не се провали, а го провалиха неговите царедворци", каза още Алгафари.

„Обществото има нужда от такава фигура - да успокои страстите, да има широк поглед, която да не клейми. Но Симеон Втори не може да бъде изразителят. Имаме нужда точно от неговия образ, но за съжаление времето му е изтекло“, каза по темата с бившия премиер Валерия Велева.

Bulgaria ON AIR потърси за коментар прессекретариата на Симеон Сакскобургготски, за да провери има ли вероятност 20 години по-късно той да се върне в актуалния политически живот. Оказа се, че царят е в Санкт Петербург на сватба на наследник от рода Романови. Очакваме и официален отговор след връщането му в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 2 години

Както изглежда, майка му е дърпала конците на новия кандидат- президент. По уместно е нея да издигнат нейната кандидатура.

61

Анонимен

преди 2 години

Президентството е пълно с бръмбари. Голямо чегъртане ще пада.

60

Анонимен

преди 2 години

Успех, Професоре. Мачкай, зеления чорап .

fallback