Снимка: Президентството
fallback

Вече век и половина поколения плевенчани с достойнство и чест, с братска признателност и грижовност пазят спомена за героите, така че той да не потъва в пожълтелите страници на историята. Това заяви президентът Румен Радев в Плевен, където участва в отбелязването на 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на града.

В церемонията участваха кметът на Плевен Георг Спартански, областният управител Марио Тодоров и посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

Държавният глава отбеляза, че обсадата на Плевен е епопея и като размах на военната операция, и като значение, и като военно майсторство и героизъм. „Макар и неуспешен, третият щурм на Плевен е важна страница в тази епопея и ние трябва да я препрочитаме, за да не забравяме никога цената на свободата”,  подчерта Румен Радев и допълни, че жертвите са хиляди, а тази кървава жътва е осезаема навсякъде – в костниците, могилите, паметниците и в местата за почит.

Президентът припомни, че месеците след третия щурм са били решаващи и откриват пътя към Шейново, София и към българската свобода.

"След месеци на кървава обсада именно руското оръжие беше преломът, който обърна хода на войната и благодарение на който днес имаме българската държава”, посочи Румен Радев. По думите на държавния глава Плевен се е превърнал в град-мемориал, където срещата със спомена отваря очите и дава отговор на не един въпрос на съвременниците на днешния ден.

„Благодаря ви, че показвате, че признателността на народа ни към нашите освободители и техния безпримерен подвиг, за да има днес България, е по-силна от всякакви политически спекулации”, обърна се президентът към жителите и гостите на Плевен.

Държавният глава проведе среща с работещи в Регионалния военноисторически музей – Плевен в Панорама "Плевенска епопея 1877". Служителите на музея и кметът на Плевен Георг Спартански споделиха с президента, че културният институт е единственият в страната без пълно държавно финансиране.

"Тъжно и обидно е за нас, че единствени от всички регионални музеи сме на 50% национално финансиране", казаха представителите на музея. Радев ги увери, че ще направи всичко възможно в подкрепа на историческия музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

БГ

преди 2 години

А защо го няма и посланика на Украйна??? До кога ще си затваряме очите и ще оставяме Русия да си взема незаслужените дивиденти от България???

18

Анонимен

преди 2 години

Дано повече хора си направят труда да прочетат истината за битката заПлевен! За гениалността на руските пъловодци, затова защо са загинали 5000 румънски войни, за болестта коремен тиф, за прусака Тотлебен. Дано следващия президент не е зелен чорап!

17

Прелива се

преди 2 години

ДА СПОМЕНЕМ НАС ЖИВИТЕ ПОДАВА БИОСФЕРАТА НАД ЕВРОПА !!!

fallback