fallback

Два парламента не успяха да излъчат правителство и страната отива към трети парламентарни избори за тази година.

"От протестите миналата година се видя, че президентът Румен Радев е олицетворението на промяната. Другите само успяха да се прикрепят към това, което той успя да сътвори тогава. Това е битка, която той самият води и с партия ГЕРБ, и с другите партии на статуквото. Тази битка ще завърши някога, но няма да е на следващите предсрочни избори", изрази мнение политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

Oще по темата
Той изрази мнение, че предстоящите президентски избори не са първичната причина за битката, която води президентът. Според Киряков основната му причина е да промени посоката на българското общество.

Политологът е на мнение, че евентуален проект на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков не би могъл да създаде електорална вълна, подобна на НДСВ и ГЕРБ, но би могъл да събере всички разпилени гласове на протеста.

"Те поведоха най-сериозно битката, въпреки че и Рашков даде немалко. Те разклатиха основите на тази конструкция, която беше създадена с n-тото правителство на бившия премиер Борисов. Тази конструкция беше частично разрушена, възможно е да падне през следващите няколко месеца, но ще трябва да се продължи тази позиционна война между силите на промяната и силите на статуквото", посочи политологът пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че отминаващото си 46-ото НС няма да се запомни с нищо добро.

"За съжаление, със скандали, липса на парламентарна етика и липса на сериозна законодателна инициатива и сериозно законотворчество, което е в основата на всеки парламентаризъм. Нямаше такива неща. Имаше опит за реванш, опит за налагане на теми, които нямат нищо общо със законотворчеството и парламентаризма", изтъкна Киряков.

Според него обаче следващите парламентарни избори няма да променят коренно политическата ситуация, но вече се виждат у хората настроения за нов играч, който да обере потенциала за промяна от миналогодишните протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

българин

преди 2 години

Много посредственност и буквална простотия излъчват коментарите ви относно президента!Образовайте се ,четете и тогава пишете!

34

ха ха

преди 2 години

Проекта на Кокорко Асен и Киро Язовиро трябва да се нарича Клика Угодници Радеви.

33

Анонимен

преди 2 години

Всичко създадено от Фигуранта няма потенциал. Справка днешния хаос в държавата и пълния провал на протестърските партии проследните два вота.

fallback