fallback

Актуализация на бюджета вероятно ще има, но по всичко личи, че отиваме на нови предсрочни парламентарни избори.

"Отдавна беше ясно, че няма да се реализира трети мандат. Проблемът е, че парламентът демонстрира най-ниското ниво откакто съществува. Винаги е имало реплики, ситуации, които са нелицеприятни, но сега виждаме, че става системен проблем. Целият политически елит е на едно много ниско ниво. Няма ясна визия. Тези политици и депутати не са на нивото на проблемите, пред които е изправена страната", заяви бившият депутат от СДС Иван Сотиров в студиото на "България сутрин".

По думите му целият механизъм на селекция е объркан, а пропорционалното редене на листи е довело до това, че партийните ръководства са превърнали партиите в персонални корпорации.

"За всички партии се говори като партии на този и на онзи. Дори партии, които възникнаха като някакви ценности и политически идеи, деградираха и станаха апаратни председателски структури", категоричен е Сотиров.

Самият той призна, че  предпочита мажоритарната система.

"Виждаме, че дори партията, която възникна в името на това, понякога го споменава от благоприличие, но не го изведе като приоритет. Не виждаме реални действия от тяхна страна да вкарат точките от референдума", коментира още бившият депутат от СДС.

Той изказа мнение, че и след новите избори ситуацията няма да е много различна.

"Президентската институция се опитва да се възползва от ситуацията - политическа криза, деградация на политическите партии, срив на авторитета на парламента", уточни още Сотиров пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че президентът имитира желание да се излезе от кризата.

"Едва ли не, като една крайна необходимост, да създава второ служебно правителство, което ще трябва да му подготви избори. Тук има конфликт на интереси. Той не е противоконституционен, но е в разрез с принципите на парламентарната република. Идеята за служебен кабинет и разпускане на парламента е вредна и неработеща", уточни Сотиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 2 години

СДС се продадоха на Вожда на мутрите................СДС са смокиновото листо на Вожда................СДС иска високото ниво на парламент - гумен печат на Вожда. Парламентът беше се превърнал на пленум на ГЕРБ.

20

Обективно

преди 2 години

СИСТЕМАТА ТРЯБВА ДА Е СМЕСЕНА - ПОУЧЕТЕ СЕ ОТ УНГАРИЯ ПРОСТО И ЛЕСНО. НО НЕЖЕЛАНО ОТ ПАРТИИТЕ.

19

кой

преди 2 години

До Гражданин ------------- определя рейтинга-калинки и калинкари ли?Или каскетурата?Или шанаджиите и пишманджандарите?Аха-ПЛАТЕНИТЕ НПО та на шошорковците...

fallback