Нови предсрочни парламентарни избори изглеждат все по-сигурни. Защо вече в два парламента политическите лидери не успяват да се договорят за правителство?

"От разговорите сега има смисъл. ДБ се намират в предизборна кампания и заиграване със своите избиратели. Върви се към избори 2 в 1. Гражданите не се уморяват от избори. Няма какво да припознаят, затова не отиват на избори. Партиите трябва да предложат силни проекти и личности", заяви политологът проф. Мария Пиргова в "България сутрин".

Още по темата
По нейните думи партиите в повечето случаи са лобистки групи и това е причината преговорите да не могат да се случат.

"Партиите гледат да минимизират щетите си, защото няма политическо лидерство, никой не поема отговорност", убедена е проф. Пиргова. По думите ѝ ролята на национален лидер играе президентът Румен Радев, но той не иска да се намесва в отношенията на партиите, тъй като също е в предизборен период. По тази причина страната ни оставала без лидерство.

"Не мисля, че рейтингът на президента страда. Служебното правителство се справя доста добре", отбеляза тя.

Проф. Пиргова изрази мнение, че "Има такъв народ" в нито един момент не са искали да се състави правителство. Те са един лобистки проект, зад тях стоят сериозни икономически интереси, които ги ръководят. Не са самостоятелна партия, смята тя.

"Страната има нужда от ново лидерство. Партиите показват крайна неспособност да формират власт. Тя ще се формира от друга партия, ако остане този вакуум. Президентът ще играе голяма роля. Ще видим много силна пиарска кампания от Борисов и ГЕРБ“, каза още проф. Пиргова.

Политологът Даниел Стефанов пък обяви, че очаква да бъде постигнат консенсус по актуализацията на бюджета.

"През разговора за бюджета БСП искаха да опитат да сформират мнозинство. Не успяха. В момент сме, в който всяка партия премисля 3 пъти всяко нещо дали да го направи или не. Всичко е съсредоточено върху това да не сбъркат някъде, за да не разочароват избирателите", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Според него от това безвремие може да загуби президентът Румен Радев, защото влизаме в четвъртата вълна на коронавируса, която може да съвпадне с кампанията и дори със самите избори.

"Много нови играчи влязоха, вероятно ще има нови партии. Няма време нов проект да участва на предстоящите избори. Хората продължават да търсят новите лидери. Въпросът е дали Кирил Петков и Асен Василев ще успеят да направят нещо такова. Ако продължаваме да формираме партии на персонална основа, това прави преговорите почти невъзможни", обясни Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase