Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Логистиката за избори 2 в 1 не представлява затруднение. През 2011 г. сме имали местни и президентски избори едновременно и тогава сме гласували с 4 бюлетини. През 2015 г. пък са проведени паралелно местни избори и национален референдум. Това каза Стефан Манов, заместник-председател на Обществения съвет на Централната избирателна комисия.

С идентични на нашите машини и с една карта белгийците са провели едновременно четири вота, поясни Манов пред БНР.

„Самата машина осигури възможност за евроизбори, за национален парламент, за регионални парламенти и за още един вид местни парламенти, като има 32 комбинации, лингвистични. Тоест, тази комплексност на интерфейса, графичния, напълно се управлява и няма никакъв проблем за избори 2 в 1.“у обясни още експертът.

Манов отбеляза, че на последните президентски избори през 2016 г. са гласували 3 948 000 души, а при такава избирателна активност в секциите с над 300 избиратели средният брой гласуващи тогава е бил 382 души.

По думите му при пика на избирателната активност в последните 12 години след 2009-а, той не очаквам по никакъв начин да се надхвърлят 4 милиона избиратели. "Дали и три милиона и половина ще съберем, е въпрос.“, съмнява се той.

Манов даде примери с гласували на една машина повече от 400 избиратели в избирателни секции в страната и чужбина на 11 юли – в Измир, Хановер, Мюнхен, Лондон и Созопол.

„Няма никакъв проблем с наличните 11 хиляди машини.“

На президентския вот през 2016 година е имало 1347 секции с над 500 гласували.

„Ние имаме наличните 1600 допълнителни машини да покрием тези секции с две машини, като моята оценка е, че дори само с една машина няма проблем.“

„Всъщност ние, както казват французите, се давим в чаша вода“, допълни Манов. Според него по-оптималният вариант би бил от машината да излиза само една разписка.

Трябва да се предвиди и вариант за онези, които не желаят да гласуват за един от двата вида избори, уточни той.  

Изборният кодекс не може да бъде подобрен и не се налага да бъде отварян, смята Стефан Манов. По думите му е екзотика в една и съща секция да се гласува смесено – и с хартия, и с машина.

Цената на самото препрограмиране на машините е много ниска, подчерта Манов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 2 години

Ако ще са на три пъти, тогава да оставим президентските за накрая. Първо да са парламентарните, защото това е по важно за държавата.

1

Анонимен

преди 2 години

избори 2 в 1 или спонсорите на фигуранта да платят сметката, а три седмици една след друга на хората ще им се втръсне. И как е експерт, който е собственик на фирмата казва, че не може, това нещо, което използва клавиатурата да си въведе паралота на онлайн банкирането за да види дали всички са му превели парите дава мнение

fallback