Снимка: БГНЕС

Какво се случи с българския парламентаризъм и ще ходим ли на избори 2 в 1 през ноември?   

"На техническо равнище би трябвало да няма проблем да се проведат избори 2 в 1.Трябва да имаме предвид, че в изборите участват живи хора с психологията и манталитета си. Притеснително е провеждането на избори 2 в 1. Имаме една иновация сега - машинното гласуване, с което избирателите не са свикнали, и то би довело до вероятни проблеми", заяви историкът и експертът по изборни системи д-р Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

А относно това дали ще се увеличи времето за провеждане на изборите 2 в 1, експертът посочи, че това зависи от броя на машините.

"Освен проблема със забавянето и опашките, чисто психологически парламентарните избори са един тип избори - за колективен орган. Президентските избори са по дефиниция мажоритарни избори. Отделно, че са за две съвсем различни институции", уточни д-р Живков.

Историкът е категоричен, че предизборните кампании ще се "оплетат", тъй като изборите ще се проведат или заедно, или в къс интервал от време.

"Това взаимно влияние, което ще се упражнява, невинаги може да донесе нещо положително", каза експертът по изборни системи.

По думите му всяка една иновация води до притеснения, но плюсовете от машинното гласуване обезателно са повече от минусите, когато имаме една нормална обстановка.

"По-добре е изборите да бъдат отделно. Най-негативният вариант е, ако парламентарните избори се проведат преди президентските. Този вариант е почти невъзможен. Парламентарните избори са по-важните избори в една парламентарна система. Когато се правят изборите на често. имаме умора в избирателите и избирателната активност при повторния избор винаги е по-ниска", добави д-р Живков пред Bulgaria ON AIR.

Историкът подчерта, че в една парламентарна система е важно политическите партии да отстояват идеята за парламентарно управление - не само като фрази, но и като поведение. И добави, че българските партии са спрели отдавна да говорят помежду си.

"Абсурдно е в една парламентарна система лидерите на двете първи политически сили да не са депутати", категоричен е той.

Проблемът, според него, не са честите избори, а това, че политическите лидери не проявяват желание да комуникират помежду си.

А относно това да преминем към президентска република, Живков каза, че президентската република е добра алтернатива за държави като САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase