fallback

Президентските избори трябва да се проведат най-късно на 14 ноември, обясни в ефира на Bulgaria ON AIR докторът по констуционно право Симона Велева.

По думите й те трябва да се насрочат от парламента преди той да се разпусне.

"Това може да е между 24 октомври и 14 ноември, на която дата да се проведе първия тур, за да има време за втори. В една от тези четири недели трябва да се проведат изборите за президент и след това - балотажът", поясни Велева.

Преди евентуалното разпускане на парламента президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат за съставяне на редовно правителство. По закон той може да направи това най-късно на 27 август.

"Президентът трябва да връчи мандата на избраната от него парламентарна група, а не на кандидат за премиер. ПГ има 7-дневен срок, в който да излъчи кандидат за министър-председател, който от своя страна има едноседмичен срок, за да предложи структура и състав на Министерския съвет", обясни юристът.

Oще по темата
И допълни, че ако той също е неуспешен, държавният глава трябва да разпусне 46-ото Народно събрание и със същия указ в двумесечен срок ще насрочи изборите за нов парламент.

Според Велева няма пречка обвинител номер едно да бъде изслушван от депутатите в ресорната комисия.

"Конституцията предвижда, че всеки един от тримата големи в съдебната власт представя доклад за дейността на институцията, но също така предвижда, че може да бъдат приети и други доклади, свързани с делата за корупцията например. В правилника на НС не става дума за контрол, а за обсъждане в Комисията по конституционни и правни въпроси с участието на главния прокурор. Така прокуратурата и НС в този дебат са равнопоставени субекти. Няма някакъв контрол, а само работа между институциите. Независимостта на прокуратурата не е накърнена. Това е форма да се види какви са проблемите в нея", заяви тя.

Юристът уточни, че крайната дума по казуса с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков има Конституционният съд.

"Решението ще бъде взето само на базата на документи. В случая нямат значение медийните публикации, които от ГЕРБ-СДС цитират, нито изказванията на министър Петков. Те нямат правна стойност. Интересно е как КС ще приеме от кой момент лицето се е освободило от гражданството си - дали от момента на волеизявлението или от момента на потвърждението му. Не е изключено КС да приеме тълкуване, че датата на самото заявление е моментът, тъй като Петков е направил всичко възможно, за да се освободи от гражданството си", коментира Симона Велева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

да, няма пречка!

преди 2 години

Даже е желателно, защото лъсна тоталната неподготвеност на адвоката Хаджигенов и другите маскари, които знаят само да плямпат, да рушат, но не и да изграждат и надграждат!

19

no one

преди 2 години

Няма пречка, главния прокурор да бъде изслушан, но понеже за Иван Гешев е неудобно да се излага на показ неговата работа, както и на някои от бившите му колеги в СГП, той решително заяви, че ще иска промени, за да не бъдат поставяни препятствия пред него, както той приема въпросите отправени от страна на правната комисия по отношение на действията на подопечната му институция.

18

Тралала

преди 2 години

ЗА всички цитиращи КС, че РУмбата не може да разпусне парламента 3 месеца преди края на мандата му......ТАКА Е! САмо дето 3 месеца преди края му на 22 ЯНУАРИ 2022 е 22 ОКТОМВРИ 2021. Сещате се, че нЕма начин да протакат месец и половина още, че да се задейства този член! 3 месеца преди края на мандата, не е като 3 месеца преди изборите за президент, НАЛИ??? Мандатът на Румбата не приключва с изборите (независимо дали ги спечели или загуби), а си има точна дата 22 януари 2022!

fallback