Снимка: БГНЕС

Изненадващо и в отпуск главният прокурор Иван Гешев дойде в парламента. Обвинител номер се яви пред депутатите в правната комисия, за да отговаря на техните въпроси. Пред журналисти Гешев каза, че е дошъл от уважение към депутатите, въпреки че смята, че процедурата, с която е извикан, е противоконституционна.

Още по темата

"Макар и според мен правилникът да противоречи на Конституцията, той има силата на закон, затова ще внеса искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на този текст", заяви Иван Гешев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Обвинител номер едно осъди полицейското насилие, но обяви, че не е знаел за записите, запознал се с тях миналия петък.

"Ако някой смята, че има забавяне, неритмично водене на дейността, това е от компетентността на Инспектората към Висшия съдебен съвет, а не на главния прокурор. Аз нямам правомощия да ръководя конкретни досъдебни производства, нито да оказвам въздействие върху определени магистрати", уточни Гешев.

Иван Гешев коментира още, че е научил от медиите за разследването срещу депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов, след съобщение на Специализираната прокуратура, предава БГНЕС. Той почерта, че Антикорупционната комисия е изпратила данните преди едва две седмици, а ако има достатъчно данни за извършено престъпление, няма пречка да бъде поискан депутатския имунитет на Иванов.

Общ преглед

Главният прокурор Иван Гешев призна, че получава сериозна заплата и може би ще е първият главен прокурор, който ще си наеме частна охрана.

Причината е, че "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме" искат охраната му да бъде премахната и да остане само специализирания транспорт от НСО.

Относно оптимизация на прокуратурата, Гешев обяви, че процесът е почти приключил и остават малка част в Софийска окръжна прокуратура.

"Резултатът от тази трансформация на прокуратурата е оптимизиране на разходи и подобряване на работата и ефективността на отделните прокуратури", посочи Гешев.

В отговор на друг въпрос, главният прокурор каза, че дипломата му е в него и, ако някой пита за нея, може да му я покаже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase