Снимка: БГНЕС

"Член 24 от правилника за работа на Народно събрание противоречи на Конституцията. Това е така, защото има трайна съдебна практика, като обръщам внимание на решение номер 5 от 1995 г., когато е атакуван текст от тогавашния правилник за работа на НС. Там конституционните съдии са казали, че в парламентарни комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание", заяви главният прокурор Иван Гешев преди да бъде изслушан в правната комисия на парламента.

Той допълни, че  утре или в понеделник ще внесе искане към Конституционния съд за обявяване на текста от правилника за противоконституционен.

Още по темата
„Постоянните комисии, каквато е и Правната комисия, осъществяват парламентарен контрол. Трайна е съдебната практика, че по отношение на съдебната власт е недопустим съдебния контрол. Това е така, защото това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите", поясни обвинител номер 1.

Той пристигна в парламента заедно със заместничката си Даниела Машева и говорителя на прокуратурата Сийка Милева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase