Снимка: БГНЕС

ВМРО не се отказва от идеята си да има доброволни формирования, които да съдействат при кризи. Така че дори и да останаха извън парламента, поправките в Закона за МВР, с които да се регаментират дейността и създаването на тези отряди, беше внесена от евродепутата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

"В качеството ми на български представител в ЕП ще внеса в деловодството на Народното събрание предложението, което беше прието на първо четене в миналото Народно събрание, а именно предложение за промяна на Закона за МВР", обясни той.

Още по темата
Джамбазки припомни, че промените в закона бяха гласувани, но така и не влязоха в сила.

Според него се налага да се промени закона. "Мотивите за това предложение са задаващата се мигрантска криза, необходимостта от защита и охрана на държавната граница. Разбира се, такива формирования могат да бъдат полезни и да помагат при гасене на пожарите", поясни Ангел Джамбазки.

Според предложенията на ВМРО, които влязоха в дневния ред на НС през миналата година, се предвиждаше цивилни доброволци да имат правомощие да арестуват.

За да стане един гражданин доброволец трябва да има поне основно образование. Друго изискване е да не е осъждан или глобяван за престъпление, да не е обвиняем и да е физически и психически здрав, да не е спортен хулиган или глобяван за подобни прояви.

На доброволците се полага обучение, предвиждаше предложението на ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase