Снимка: БГНЕС

"Това е прецедент в нашата политическа история. Подобен друг такъв случай не знам".

Така юристът проф. Огнян Герджиков коментира изявлението на Слави Трифонов, че утре "Има такъв народ" няма да предложи проектокабинета си за гласуване в парламента.

"Освен че е нещо странно не е кой знае колко трудно за решение, чисто юридически, без да съм тесен специалист в материаята. Този случай - при оттеглянето на тези, които имат връчен мандат – ИТН. Това означава все едно, че в пленарната зала не са получили необходимия брой гласове за избиране на правителството. Следователно ще се отиде към следващата политическа сила - ГЕРБ", коментира Герджиков пред БГНЕС.

Той не очаква втората политическа сила да променят да променят решението си и да вземат мандата.

"Прездидентът Радев ще бъде принуден да направи последния ход – да връчи мандата на избран от него политически субект. Струва ми се, че това най-вероятно ще бъде БСП и ако наистина са те, ще предложат служебния кабинет като редовен“, добави още той.

Още по темата
По отношение на това дали ще успее да събере необходимата подкрепа, проф. Герджиков не се ангажира да прогнозира. Ако служебният кабинет не събере необходимата подкрепа се отива на втори предсрочни парламентарни избори наесен.

Герджиков каза още, че Слави Трифонов не трябва да е толкова категоричен за новите парламентарни избори, защото няма гаранция, че служебното правителство няма да получи необходимата подкрепа в пленарната зала.

Попитан как си обяснява масовото оттегляне на подкрепата на ИТН от другите партии, които досега декларираха желанието си да им гласуват доверие, бившият председател на 39-ия парламент коментира, че това се дължи на факта, че Трифонов не е човек, който търси съгласие.

"Той показа особен вид самочувствие, че той може да диктува ситуацията, като че ли има 120 народни представители, а той има само 65. Той не направи никакви крачки по посока за разбирателство с тези, които заявиха, че са готови да го подкрепят“, коментира той и добави, че ако е било работено в тази посока, то ИТН е можело да получи една доста сериозна подкрепа от т.нар. партии на протеста.

"Някак си реши да играе много индивидуално, не искаше да се съобразява с никого, освен със себе си. Опитваше се да наложи фигури, които се оказаха неподходящи и не се приемат. Такъв индивидуалист трудно може да успее", убеден е Герджиков.

Според него номинацията на Петър Илиев за вътрешен министър е била решаваща за развоя, след поредицата му от грешни постъпки до момента. Герджиков сподели, че е бил неприятно изненадн от поведението на Илиев, което той демонстрира в телевизионен ефир в понеделник.

Огнян Герджиков коментира още, че на бъдещи избори със сигурност ще има отлив на гласове от ИТН и двата шанса, които партията на Трифонов е получила досега, няма да се повторят.

По думите му никой не е очаквал да се случи това, на което ставаме свидетели. Според него това показва, че за нашите политици мисълта за България е на второ място, а тя трябва да е на първо.

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 9 месеца

Най-ми лиспсваше Дуфалака да изкаже мение ,... "Без да мислиш, без да чакаш, трябва ти да се изакаш. .... """Публикувам без САСС и ЛАСС, че запекът се обади .. Да Ебба ..

75

ББ

преди 9 месеца

никога повече гроП,итн и дпс...никога повече болни с амбицията да управляват животите ни,никога чуждопоклонници,обслужващи чужди интереси за комисионни,съсипали икономиката ни,армията ни,образованието ни,здравеопазването ни...ценностите ни...съсипващи България...Дома на децата ни...на Апостола...на Раковски...в какво се превръщате ...Братя!!!...имаме само Българя за Бога!!!...за 50 лева...ограбени от вас!!!

74

ББ

преди 9 месеца

хаха...прецедент...г-н герджиков...нали и вие през целият си живот създавахте..."прецеденти"от които си живеете пре добре...,играта свърши...Чиста и Свята!...Отговорност на продавалите и рушили Държавата ни последните 30 години...Няма правда няма Мир!!!Справедливост и Отговорност..".или да мрем по-добре!!!"...убиват България...братя!!!