fallback

Нови и вече предлагани имена влизат във втория проектокабинет на "Има такъв народ", а съставът му е бил избран от кандидат-премиера Пламен Николов в 12 без 5. Как се е спрял на конкретните личности Николов не коментира. Отказа да съобщи и екипа си преди срещите с партиите в парламента. Но го направи точно след тях.

"Ще го направим по начина, по който трябва да бъде – по най-добрия начин. Ще възпроизведем новина", обеща кандидат-премиерът.

Oще по темата
А част от проектоминистрите отказаха да коментират номинациите си на етап, в който те все още не бяха официални.

"Не мога да коментирам. В момента съм зает с друго нещо професионално", каза номинираният за министър на здравеопазването д-р Силви Кирилов.

"Не коментирам към момента. Още известно време и ще стане ясно всичко. Разбирам интереса, но не коментирам", отсече номинираният за министър на правосъдието Момчил Иванов.

"Предполагам вече текат по всякакви канали информации. Не желая да коментирам предварително. Текат още срещи", настоя номинираният за министър на младежта и спорта Радостин Василев.

Номинацията на Василев за министър на спорта обаче не е изненада за самия него. Още при експертните преговори с партиите, той обяви, че очаква първоначалната покана за предишния проектокабинет да остане в сила.

"На мен ми е предложено още предишния път. Сега не са ме уведомили, че е снето доверието", призна бившият юрист на ЦСКА.

Доверие за втори път партията гласува на още петима. Един от тях - Петър Илиев, беше номиниран за правосъден министър. След това името му се завъртя като най-вероятния кандидат за премиер. Сега на Илиев е възложено силовото ведомство. По професия е юрист, консул на Барбадос у нас и председател на канадско-българската търговска камара.

С 20-годишен опит в управлението на международни компании е и Пламен Данаилов, избран да ръководи финансовото ведомство.

"Ако сме преодолели здравния проблем, моята прогноза е, че българската икономика през тази година ще нарасне с близо 5%. Инфлацията не е творение на Господ. Инфлацията е политика", посочи Данаилов.

Очаква се 58-годишният дипломат от кариерата Ради Найденов да оглави Министерството на външните работи. Той е завършил международни отношения в УНСС, специализирал в Германия, Франция и САЩ. Бил е дългогодишен посланик в Австрия и Германия, както и извънреден и пълномощен посланик в Швейцария и Лихтенщайн. Ако бъде избран, Найденов ще влезе за втори път в същото ведомство, след като през 2017 г. беше служебен министър на външните работи. Говори 4 езика.

Смел ход в Министерството на отбраната, където влиза Теодора Генчовска, възпитаник на Военната академия. Тя е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Великобритания, Италия и САЩ. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия.

Адвокатът Момчил Иванов е издигнат за министър на правосъдието. Той е дългогодишен преподавател по търговско и гражданско право във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". От 2009 до 2012 г. е хоноруван преподавател в Стопанската академия в Свищов. Освен юридическо, той има и историческо висше образование.

В Министерството на икономиката се очаква да влезе Десислава Димитрова, а ресор "Енергетика" да поеме Александър Николов.

Урологът д-р Силви Кирилов застава начело на здравеопазването на прага на четвъртата Ковид вълна. Той има опит като директор на големи болници, както и в Агенцията по трансплантации.

Сектор "Образование" ще бъде поверен на Велислава Петрова. В първия проектокабинет на ИТН тя бе спрягана за здравен министър. На 31 години, Петрова е завършила университета в Бристол, Кеймбридж. Притежава докторска степен по биологични науки, вирусология и имунология.

В социалното министерство се очаква да влезе Теодора Пенева, светкавично приветствана във Facebook от "Системата ни убива".

За министър на околната среда и водите е номинирана Силвия Бакърджиева, а за земеделското министерство - Пламен Абровски.

В разгара на летния сезон начело на Министерството на туризма ще застане Ивайло Кожухаров - магистър по икономика и маркетинг. В продължение на 13 години той е изпълнителен директор и генерален мениджър на хотелски комплекси у нас.

Инж. Георги Георгиев ще оглави Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той е привърженик на бързото довършване на пътя Видин-Ботевград. Има собствена консултантска фирма за проекти в областта на строителството. И още една донякъде изненадваща номинация.

Очаква се в Министерството на транспорта да влезе Гроздан Караджов - активен участник в студентските протести през 90-те години и бивш депутат от "Реформаторския блок". Той е специализирал бизнес мениджмънт и телекомуникации в Япония. Професионалната му кариера започва във фондация "Отворено общество", а в периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения.

За Министерството на спорта е издигнат 36-годишният юрист Радостин Василев, по-известен като юридически съветник на футболния ЦСКА, когато президент на клуба беше Александър Томов.

За първи път оперен певец в Министерството на културата - Георги Султанов. Той е участвал в концертни програми с оркестрите на Националното радио и Софийска Филхармония.

Новият състав на Министерския съвет ще е факт, ако получи одобрение в пленарната зала.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

159

Мор

преди 2 години

И новите предложения не струват! Особено тези на МЗ и МОН. В случая ситуацията е "От трън та на глог, че е по-висок"!...

158

БЕДНОТО ЕВРЕЙЧЕ

преди 2 години

НЕ СИ ДАВАМ КРАТУНКАТА ДА МИ Я БРЪСНЕ ВЕЛИКИЯТ БРЪСНАР ПЛАМЕН НИКОЛОВ!!!

157

Анонимен

преди 2 години

На плагиата Илиев(Пепи Барбадоса) Дневник са му изкопали с много усилия книгата. 40 до 80 страници буквално копирани или с по 1-2 сменени думи. В статията са снимали страници от двете книги и са открили и копиране 1:1 от статия в списание. Тошко какво каза преди 2-3 дни за тая дисертация? Илиев по закон е за 2г затвор и отнемане на академичните звания. *** оти Тъ пи Нас рани

fallback