Снимка: архив, БГНЕС

От края на юни и началото на юли мигрантският натиск по границата се засилва. Вълната е започнала и никой не се опитва да я контролира в МВР. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев пред БНР.

„Очевидно границата не се пази както трябва и не се влага ресурс за по-активна охрана на границата“, коментира Гаджев и предположи, че може би рокадите в МВР са довели „до едно безвремие в МВР“.

Той посочи, че „фиксацията на г-н Рашков по време на кампанията в една политическа партия“ го е лишила от възможността да извършва друга работа.

ГЕРБ иска изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков по темите за бежанците и подслушванията.

Целта на първото изслушване е да се види какво е състоянието на охраната на границата, поясни Христо Гаджев.

„Това, което имаме като информация, е че проблемът е сериозен и не се вземат достатъчно мерки,“ посочи той.

Гаджев даде примери с мигрантските центрове в Любимец и Харманли и уточни, че има четирикратно увеличение на броя на мигрантите там.

„Това са хора, които са влезли незаконно през границата“, посочи Гаджев.

Христо Гаджев съобщи още, че ще бъдат заведени граждански искове за правата на граждани, които са били обект на полицейска репресия по време на предизборната кампания.

Вълнуваме се от охраната на българската граница, от засилен мигрантски натиск, заяви от своя страна Александър Иванов, депутат от ГЕРБ-СДС, пред БНТ.

Депутати от коалицията са посетили Харманли и Любимец по сигнали на граждани. Получили са и снимки на групи млади мъже, които се разхождат из Харманли, където има център от отворен тип за настаняване.

"Отидохме и се убедихме, че са бежанци", каза Иванов.

По думите му жителите на града се притесняват, че тези бежанци не се прибират в установеното време в центъра и до късно през нощта седят по паркове и градинки. Ръководството на центъра не е задължено да упражнява контрол за прибирането им, "те не са пъдари", поясни Александър Иванов. Затова и са отправили питане към служебния вътрешен министър Бойко Рашков за миграционния натиск и контрола, който той упражнява.

В Любимец, където центърът е от затворен тип, капацитетът е за 600 души, за последните две седмици са станали 500 настанените. 400 души са заловени в страната и са били транспортирани в лагера в Любимец, подчерта Иванов.

"Този мигрантски натиск се е засилил през последния месец, явно се възобновява балканският път, който едно забравено понятие в България и в Европа", каза Александър Иванов.

Той посочи, че охраната по границата е причина, за да заговори отново за мигрантски натиск и възобновяване на балканския път. Преди физическата охрана на границата, оградата, съоръженията са предпазвали от натиск на мигранти, допълни още той.

Иванов защити построяването на оградата, като посочи, че до преди 2 месеца тя е вършила работа, щом не се е чувало за мигранти.

За да се потвърдят данните от проверките на депутатите, от ГЕРБ - СДС са поканили Бойко Рашков в петък в Народното събрание за изслушване, за да отговори какво е нивото на миграционен натиск по българската граница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase