Снимка: БГНЕС
fallback

"Демократична България" ще участва активно в разговорите с "Има такъв народ", а фокусът ще е върху пълен мандат. Това стана ясно по време на консултациите с участието на представители на коалицията при президента.

"Трябва да имаме редовно правителство, защото колкото и добре да се справят отделни представители на служебния кабинет, той не може да е трайно решение. Българският избирател ни даде сложна задача за решаване. По някакъв начин тя съответства на сложния момент, в който се намираме. Избирателят показа с по-ниската избирателна активност, че очаква да поемем своята отговорност, а не докрай да връщаме топката към него", заяви Иванов, цитиран от "Фокус".

Oще по темата
Той допълни, че ДБ е готова да даде своя принос за съставяне на правителство и като пълноценен партньор, и като формация, подкрепяща сформиран кабинет, и като опозиция.

"Надяваме се да не се стига до това, но дори и ако третият мандат дойде при нас, имаме потенциал. Фокусът ни е върху пълен мандат. Това е най-здравословната опция, която съществува“, категоричен беше той.

А президентът Румен Радев настоя да се изчерпат всички опции за диалог преди да се заговори за нови избори.

"Държавният глава има волята да даде принос за това да бъде излъчено някакво, не какво да е правителсто, а правителство, което може да даде преспектива за дълбока промяна и сериозна модернизация на България", заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов след консултацията на парламентарната му група с Румен Радев.

"Една недифинирана подкрепа, която не стъпва на реални, ясни преоритети и ясни ангажименти към това как ще се реализира тази подкрепа, наистина може да се превърне в мътна вода. Така че, за това ще работим. В крайна сметка формулата на парламентарната конфигурация трябва да бъде предложена от мандатоносителя, затова казваме, че на този етап ние сме готови да дадем принос, но инициативата е при колегите от "Има такъв народ" и ние колегиално, конструктивно, с умерен оптимизъм, ще се опитаме да им помогнем", каза още Иванов.

Той бе категоричен, че "Демократична България" няма да отстъпи от това, българската политика да се обърне срещу корупцията, което включва съдебна реформа, изчистване на регулацията, дълбока реформа на службите и мерки за борба със спирането на пари.

"Как ще се поемат взаимните ангажименти е въпрос на преговори. Не е въпросът как се казва документа. И да, може би е време да се върне ситуацията, в която си вярваме на честните думи, но дали ще можем да стигнем до това ще видим в преговорите", допълни Иванов.

Той посочи, че на този етап "Демократична България" отказва да обсъжда персони и да прави предложения за техни номинации. Дали ще предложат министри, зависи от конфигурацията и концепцията на кабинета. "Нямаме интерес да излъчваме хора в някакъв пробит или потъващ кораб, ако така изглежда за нас", категоричен бе той, допълвайки, че партията все пак има изключителни хора.

Христо Иванов заяви, че би ги притеснило не участието на ДПС в преговорите, а оставането им в крайната конфигурация.

"Очевидно е, че ще има процес на разговор и ние ще обсъдим как ще бъде подреден като етапи и теми. Когато те приключат, ще разберете, дали подкрепяме това правителство", завърши Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Мария

преди 2 години

ДБ са същите про-стационарни и моше-ни ци като учиндолските мутри

92

Изглежда

преди 2 години

ГЕРБ е единствената партия способна да държи ДПС в страни от т.н ПОЛИТИКИ/или ПОРЦИИ, по старому/, отпускайки им от време на време по някоя тлъста хапка , тия новите веднага се наведоха и отвориха бузките, за да рестартират държавността.

91

Искате да кажете

преди 2 години

само ГЕРБ да не е във властта, щото вие вече с ДПС и техния аватар ИТН се прегърнахте.

fallback