Снимка: архив, БГНЕС

20 милиарда лева ще се влеят в икономиката от Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза на брифинг след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Още по темата

"С влизането в длъжност на служебния кабинет започнахме интензивна работа по Плана за възстановяване и устойчивост", заяви Атанас Пеканов.

Новата версия на плана съдържа 57 инвестиционни проекта и 43 реформи, посочи Пеканов и добави, че служебното правителство е успяло да надгради с 11 нови проекта и 7 нови реформи.

Общата сума, която страната ни ще получи от Механизма за възстановяване и устойчивост, е 12,6 млрд. лева. Очаква се и допълнителен икономически импулс, който ще дойде и от частните инвестиции, които ще бъдат предизвикани от тези инвестиционни проекти, от още 8 млрд. лева. "Т.е. в следващите седем години по този план ще се влеят в българската икономика общо около 20 млрд. лева", добави служебният вицепремиер.

Атанас Пеканов увери, че няма да има забавяне на средствата по плана и те не са поставени под риск. Дори страните, които са представили своите проекти, не са получили все още парите. Не са получили средства дори тези страни, които са с одобрени планове, защото има техническо време. "Средствата за България не са под риск и ние много пъти сме получили от европейските институции уверения, че е важно планът да е хубав", добави вицепремиерът.

По думите му проектът за метрото се запазва. Атанас Пеканов призова за приемственост и диалог с политическите партии.

"Две теми остават горещи - в сферата на енергетиката и в сферата на върховенството на закона. Необходими са амбициозни реформи. Трябва да има приемственост със следващото управляващо правителство", каза още Атанас Пеканов, цитиран от БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase