Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Планът за възстановяване и устойчивост на България е публикуван, но в него все още има дискусионни въпроси. Това се съобщава в изявление от пресцентъра на служебния вицепремиер Атанас Пеканов.

От него става ясно, че Планът ще бъде внесен в парламента, за да се получи крайно становище.

От кабинета на вицепремиера ще очакват становищата на неправителствения сектор и социалните партньори през следващите дни. А след конституирането на Народното събрание, ще искат съгласуване и обсъждане с политическите партии.

Стратегическият документ е отворен за разглеждане в очакване политическите партии да решат как трябва да изглежда финалната версия на документа, която да подадем към Брюксел, както и в очакване на мнения и коментари от всички заинтересовани страни.

„Планът за възстановяване и устойчивост ще заложи много приоритетни проекти за страната за следващите години. Ако искаме да гарантираме, че той ще се изпълнява, трябва да имаме стабилност и политическо съгласие. Има важни политически решения и те могат да бъдат взети единствено от представители на политическите партии. В дискусиите ни със службите на ЕК остават две важни изисквания, по които не сме постигнали пълен консенсус - по-бърз зелен преход и реформи по отношение на върховенството на закона и доброто управление. Един служебен кабинет не е редно да поема такива значими и дългосрочни ангажименти като, например, тези, засягащи дългосрочното развитие на въглищните региони.

Друга сфера, в която все още предстои да се вземат важни решения, защото има нужда от допълнителни реформи, е правосъдие и върховенство на закона. Въпреки проведените множество срещи и дискусии, редица въпроси остават отворени и трябва да се договорят със службите на Европейската комисия”, признава вицепремиерът по европейските фондове Атанас Пеканов. И двете теми изискват политически и обществен консенсус и следва да бъдат припознати от онези, които ще отговарят за неговото изпълнение, от демократично избраните партии.

По отношение на останалите сектори, в новата версия на Плана са увеличени средствата за важни пера като образование, здравеопазване и социалната сфера. В Плана са залегнали и нови реформи, отчасти е адресиран  проблемът с прекалената консолидация на финансови средства и отделни проекти специално за столицата. Засилена е тежестта на сектор енергетика, за да се отговори на желанията за по-високи амбиции от страна на европейските институции. В голяма част от проектите залягат промени с цел по-добро използване на финансовия ресурс, намерените несъобразни компоненти са премахнати.

Планът е публикуван на сайта Nextgeneration.bg и е наличен за обществено обсъждане.
 

Коментари Напиши коментар

11

Абе глупости...

преди 1 година

Тепърва ще го разискване тоя план и тепърва ще се пазарите за да бъде одобрен.НИЩО РЕАЛНО НЕ НАПРАВЕНО....САМО ГОЛИ ПРИКАЗКИ И ЛАКЪРДИИ...

10

До 8

преди 1 година

Кой ли е виновен според теб дете на капитализма?? Томи дигиталното от кво прави 1г? Нали уж беше готов.. После ни се правиш на сърдит че "другите да биле го правили нали можели". Толкова от Герб. След нас потоп

9

Анонимен

преди 1 година

Сега ни управляват ***, Пульо и Атанас (двамата от Харвард и оня от Виена).