Снимка: БГНЕС


"Проблемът не е поста, а да имаме еднаква визия в следващите години. Аз вярвам, че трябва да се води една балансирана политика. Догодина може да се върви към свиване на дефицитите. В следващите месеци трябва да се свият максимално всички течове от хазната. Ако имаме принципни различия, няма смисъл." Това заяви пред Нова тв служебният министър на финансите Асен Василев.

"Преди 10 дни ми се обадиха и започнаха разговори за участие в кабинет на ИТН. Оказа се, че имаме принципни различия", разкри служебният финансови министър.

На въпрос предложено ли му е било да е вицепремиер, отговарящ за европарите, Асен Василев отговори: „Да. Беше ми дадена възможност да избирам. Основните ни различия бе каква политика да се води“, подчерта той. "Моите лични условия са, че аз сам си избирам екипа, не получавам лични обаждания и нареждания и работим с останалите министри", поясни финансовия министър.

"Заложили сме да имаме 3,9% дефицит. Това означава, че ще имаме доста голям дефицит в края на годината. В последните два месеца икономиката започна да се движи по-добре, НАП и Митниците започнаха да събират повече средства, в резултат на това сме събрали 1,5 млрд. лева. повече. Парите за възстановяване вече са планирани от правителството на г-н Борисов. Нищо няма да загубим, планирали сме всичко. Имаме достатъчно време да си получим авансите до края на годината", обясни Василев.

Още по темата

"Планът за възстановяване е готов, ще започне обществено обсъждане. След това ще бъде внесен в НС", разкри той. "Банката за развитие трябва да подкрепя малкия и среден бизнес. Няма държава в Европа, в която да няма такава банка", смята Василев.

"Много мразя идеологията. Ние имаме за решаване конкретни проблеми и трябва да ги решаваме с конкретни мерки. Най-важното е да видим какви проблеми имаме в ключови системи, които ни пречат да живеем по-добре. Една такава е пенсионната система. Тя е хронично недофинансирана. Един милион българи работят в чужбина и си внасят вноските там. Един милион пенсионери живеят под линията на бедността. Данъците трябва да останат, каквито са. Когато влязохме заварихме приходната част на нула (14 май). Единият фактор е, че икономиката се развива по-добре, другото е, че ревизирахме работата на НАП и Митниците и те започнаха да събират по-добре данъците от големите длъжници", обясни финансовият министър.

Министър Асен Василев разкри какви са последните стъпките на служебното правителство.

"В сряда служебното правителство трябва да депозира оставка. Една седмица след това ще внесем актуализацията на бюджета. Трябва да сме напълно готови преди да дойде кризата през есента. Парламент преди края на годината ще имаме", увери той.

"Необходимо е да се случи истински дебат в обществото за това кога и по какъв начин да приемем еврото. Той трябва да е широк, да препотвърдим този избор, а не да става на тъмно и насила. Важно е да се работи не само по техническия план, но и обществото да се произнесе, тъй като се засяга цялата тъкан на обществото", посочи Василев.
 

Коментари Напиши коментар

72

аа1830

преди 1 година

Тези младите министри изглеждат доста в час, леко наивни дори, но според мен честни и искащи да променят нещата за по-добро. Проблемът е че (както каза Петков при Диков) срещу теб стои мафия с оборот 8 милиарда сиви пари, които хранят и много соцуални групи и е много много трудно да им се противопоставиш. И при тази съд. с-*** и прокурор е още по-трудно.

71

Мая

преди 1 година

Ако го бе казал един футболист( Божинката) добре! Но министър( назначен ,не избран/- вече е смешно,трогателно!

70

Кико

преди 1 година

Пинокио,познах те маскара!