Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цели два часа представителите на "Има такъв народ" даваха пресконференция, на която трябваше да обяснят защо оттеглят номинацията за премиер на Николай Василев. Самият Николай Василев отговаряше на зададените му въпроси, другите двама бяха сценаристите хаджи Тошко Йорданов и Филип Станев. Които би трябвало да са част от политическото ръководство на ИТН, поне така стана ясно от думите им.

На фона на политическите въпроси обаче лъсна и неприемливото им поведение към част от журналистите и политически език, който меко казано е неприемлив. Двамата не пропуснаха да припомнят за управлението на "оня от Банкя" и "оня с джипката". Филип Станев си позволи да обсъжда какво е дала природата на една от журналистките. Няма значение дали я харесват или не (ясно е, че е второто), ама декларираните цели да скъсаме с последните 11 години на управление явно не се отнася до езика на говорене.

Същата хашлащина, същият принизен език. Явно политиците не разбират, че това не е "езика на народа" и се принизяват самите те. Политиката не е сатирично телевизионно шоу, където може да се шегуваш на гърба на другите. Поведението ти е признак на собствена култура.

Ще бъдем добронамерени към медиите, обеща Филип Станев
.

Никой не иска да бъдете добронамерени, а да се възвърнат нормалните отношения между власт и медии - едните да могат да питат, другите да отговарят. Затова и на няколко пъти бе зададен въпроса как ще бъде обявен новия проектокабинет. За да могат да се зададат въпроси. Отговорът бе един и същ - когато и както ние решим.

След телевизионен запис на Слави Трифонов, както бе преди няколко дни, въпроси нямаше. С пост във фейсбук също е невъзможно. При цитираната неколкократно джипка - пак не ставаше. Има ли разлика? Ами, няма. А уж трябва да станем свидетели на нов вид политика.

ИТН спешно трябва да сменят чипа, нямаме нужда от нови фолклористи.

Може да сте добри сценаристи, но не искаме да слушаме природата къде е дала и къде не. Ако тръгнем по тази плоскост - всеки има недъзи, включително и вие. Не искаме политическите спорове от кръчмите да се пренасят в парламента и въобще в политиката. Това по никакъв начин не ви прави по-готини. Напротив, започват да изникват въпроси за възпитание, първите седем години, образование, среда и т.н.

Високомерното поведение, да обясняваш коя медия как си е свършила или не работата, също не е ваш проблем. Вие можете единствено да коментирате как са си свършили работата във вашата телевизия. Всеки си носи отговорността да задава или не и какви въпроси, дали са пускани фалшиви новини и т.н. Това не трябва да е партиен въпрос, а за последното си има съд.

И не бъдете добри, няма нужда. Просто бъдете част от един равноправен диалог. Защото четвъртата власт често сваля първата. Може да бъде и само заради езика и поведението. А г-н Станев ще направи най-добре, ако се извини.
 
Политиците и медиите са като скачени съдове. И когато говориш просташки, не очаквай анализи "като от Харвард" - университет, който също бе принизен у нас през последния месец.

Коментари Напиши коментар

436

До 416

преди 3 дни

Борисов има дисертация. Не е такъв ,,еднокнижник,,. Не случайно се задържа толкова години на власт. А и професията пожарникар е уважавана повече от сценарист на порноскечове. И имаме повече пожарни коли от колкото бойни самолети .

435

Анонимен

преди 3 дни

До 420Лелее. Това Тошко никога няма да го запомни. Той е по джапанките. И шнорхелите . И премиерът му- също. Имат горям управленски опит. Ръководят жената и двете деца .

434

Анонимен

преди 3 дни

Още не управляват и вече се налага ,,нащ,та полиция да ги пази,, от народната любов . Вече ядоха яйца по главите . Оставка,г- н Тошко, оставка.