Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Късно снощи ЦИК два пъти заседава заради заявлението на лидера на ГЕРБ да не бъде депутат от 46-ото Народно събрание.

Той спечели мандати като водач на листата на партията си в София и Пловдив. Централната избирателна комисия (ЦИК) прие заявлението му за отказ от депутатско място след драматично заседание, продължило до късно през нощта в сряда, което първоначално приключи с отказ.

Oще по темата

Покрай напрежението в ЦИК същата съдба сполетя и новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов от "Има такъв народ", който няколко часа по-рано положи клетва като кмет.

Членовете на ЦИК решиха, че и Борисов, и Стоянов ще трябва да поискат от бъдещото Народно събрание да ги освободи. Такава беше позицията на част от членовете на Комисията, които се позоваха на решение на Конституционния съд.

След това обаче последва второ спешно заседание на ЦИК, на което беше решено,че все пак Борисов и Стоянов няма да са депутати.

По този повод в централата на ГЕРБ беше даден брифинг рано тази сутрин.

"Поредна глупост на ЦИК, първо гласуват да не уважат на Борисов искането, а след това си сменят цялото решение на 180 градуса", отсече Тома Биков.

"Работата е там да спазват закона, изборните процедури, а не да се изявяват като народни трибуни. Не знаем какви са техните вътрешни драми, ако имат някакви проблеми помежду си да си ги решат", посочи той.

"Централната избирателна комисия е одобрила заявлението на Бойко Борисов да не бъде обявен за депутат, защото в противен случай би се засегнал и „техен човек”, визирайки кмета на Благоевград, избран и за народен представител", коментира Цветомир Паунов от ГЕРБ.

"Основната задача на ЦИК, освен да организира и проведе избори, е да се ръководи от законите. Но намесването на силните политически елементи в нейната работа явно се диктуват от някои други. С Борисов - ЦИК в стремежа си да "изчегърта" и да покаже своята сила, тя предприема и конкретни действия, които са базирани на друга основа”, посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Анонимен

преди 2 години

долу герб

91

иван

преди 2 години

не глупост , а опит за унижение - баце да ходи на работа... баце работи цар, друго не може...

90

Анонимен

преди 2 години

Радевите калинки! Ха-ха-ха-а!

fallback