Снимка: НС
fallback

Какво следва след предсрочните избори, които определиха ИТН като първа политическа сила.

„Предстои президентът да проведе консултации с всички избрани политически партии. След тях той трябва да възложи мандат за кандидат за министър-председател, излъчен от „Има такъв народ”. Проблемът е, че формално техният кабинет може и да е готов, но няма парламент, няма положена клетва и няма решение на парламентарната група. Действително всичко е задкулисно – аз не съм народен представител, но съм човек в сянка, който управлява. Това е задкулисието, това не е начинът на управление на една държава”, обясни  бившият конституционен съдия Румен Ненков пред Нова телевизия.

Oще по темата

„В момента, в който народните представители положат клетва, служебното правителство е длъжно да подаде оставка. Ако не се излъчи правителство, президентът пак разпуска парламента и назначава ново служебно правителство”, посочи още той.

„Големият парадокс е, че президентът не може да разпуска Народното събрание в последните 3 месеца от мандата си - т.е. връщаме 3 месеца от 19 януари назад. Има решение на Конституционния съд, че конститутивният момент за началото на мандата на народните представители е полагането на клетва, аналогично е за президента. Имаме време за още едни избори”, обясни Ненков.

„В момента има достатъчно време за консултации и за това да се завърти рулетката до края на месеца. Ако на 1 август имаме неуспешен мандат, има още 2 месеца, в които трябва да имаме избори. Вече едва тогава на следващия парламент, ако се получи същото, съществува възможност да се проведат президентски избори с назначено от президента служебно правителство”, обясни Румен Ненков.

Запитан дали е възможно да има избори „2 в 1”, при които президентът подготвя собствените си избори, в които участва, Нинков отговори: „Въпрос на изчисления е. Хипотетично не е невъзможно”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 2 години

За съжаление служебното правителство не може да смени прокуратурата и да направи съдебна система и най-важно да направи лустрация.

31

Анонимен

преди 2 години

От опит знам,че хората си правят изводи за другите от собствения опит.Това е абсолютно погрешно.Това ,че Вие господине от статията или интервюто се занимавате основно задкулисно,както и ГЕРБ,Патриотите,БСП,това не е задължително за другите хора.

30

най забавното

преди 2 години

на това служебно правителство беше, че колкото повече Рашков чагърта - толкова повече БСП пропада, направо не ми се мисли, ако врътнем още едно кръгче преди президентските къде ще ги запрати. После кой ще подкрепя Радев за президент? Нали сега само Корни го е подкрепила.

fallback