Снимка: БГНЕС
fallback

Има такъв народ добавя около 100 000 гласа на изборите на 11 юли, в сравнение с предходния вот. 70% от гласовете са на хора, които преповтарят вота си от 4 април, 10% са привлечени от негласуващите и тези, които не са подкрепяли никого. Партията на Трифонов е привлякла и избиратели от ГЕРБ и БСП.

За разлика от вота през април, сега по-малко млади хора са отишли да гласуват. Това показват данните на "Галъп Интернешънал".

А профилът на избирателя, който е пуснал гласа си за "Има такъв народ" изглежда така - между 18-30 години, около 25% са младежи, хората от областните центрове, малко надвишават гласоподавателите жени.

Преобладават хората с висше и средно образование.

Наблюдава се, че сериозна подкрепа от младите има и към ДБ. Гласоподавателите на ГЕРБ са предимно икономически активните хора – от 31 до 60-годишна възраст, но партията на Борисов губи около 200 000 гласа - част от тях на хора, които този път не са гласували, а други са се пренасочили към ИТН и ДБ.

"Хората, които подкрепяха НДСВ преди 20 г са същите, които искаха промяна, те са познали тези хора, но възгледите им не са се променили, те са хора на промяната", посочи адвокатът и бивш депутат от НДСВ Минчо Спасов.

Според Спасов, предложението на Трифонов Николай Василев да бъде премиер е много добро.

"Николай Василев е един от най-подготвените за този пост хора от държавата. НДСВ имаше много добри и много лоши кадрови попадения, това трябва да признаем...например Бойко Борисов беше от лошите попадения, но Николай Василев беше от добрите", допълни той

Но на Трифонов няма да му е лесно.

"Николай Василев е човек, който е много умен, много знаещ, амбициозен и със силен характер. Той отстоява тезите си, упорит, с такъв човек трудно се излиза на глава", подчерта Спасов.

Минчо Спасов признава, че промяната е възможно и с добре забравени стари лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

135

Анонимен

преди 2 години

И Т-ъп Н

134

Верва ме му

преди 2 години

Никито Василев премиер - стига бе, вярно ли! Щом Славчо връща пак децата на старата комунестическа номеклатура, значи нещата са ясни. Тоя "подготвен експерт" докато беше министър си беше дръпнал едни 300 мил директно от бюджета да си направи уставен капитал за банка. Миленчо и него да го поканят, той също е експерт по лява ръка десен джоб. Направо и Дедо да поканятр само една ротативка да сложат в парламента, че Дедо е пристрастен. Пълен фалш и цирк е всичко - най-добре на шлеповете и в Дунав.

133

Анонимен

преди 2 години

В сравнение с предишните избор на 4 април 2021, сега на 11 юли 2021, ГЕРБ губят 195542 гласа. БСП губят 114451 гласа. около 106000 гласа губят ВМРО, НФЦБ и Воля. ДПС губят 43867 гласа. Изправи се! Мутри вън! губят 14061 гласа. Повече гласове имат само две партии - ИТН имат 195542 гласа в повече и Демократична България(ДСБ) имат 43049 гласа в повече. Според мен голямата част от променилите гласа си сега не са гласували. Гласове от БСП и ИСМВ са отишли към ИТН, а от ГЕРБ към ДСБ.

fallback