Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Националният осигурителен институт е преизчислил служебно близо 300 000 пенсии на работещи пенсионери. Преизчислението е със задна дата - 1 април. Оказва се, че на все повече хора, достигнали пенсионна възраст, се налага да останат на работа.

"Аз се пенсионирах с малка пенсия 180 лв. преди 6 години и продължих да работя. Сега пенсията ми е 300 лв. И не че толкова имам желание да работя, но съм принудена, защото не ми стигат парите от пенсията", споделя Стефка.

Пенсионерите имат право на преизчисление и увеличение на парите си, ако продължат да работят и внасят осигурителни вноски. Според експертите това е и причината броят на работещите възрастни да се увеличава.

Средно те успяват да вдигнат пенсиите си с 6 лв, а за получаващите инвалидна пенсия сумата е около 2 лв.

"Всяка вноска дава отражение върху вашата пенсия и съответно върху срока, който я получавате. Но това все още не е регулирано. Ние очакваме вече законното правителство да погледне на социалната политика, пенсионната с едно 14, 17% увеличение на пенсиите. Все пак няма как пак да е за всички, няма шанс", заяви икономистът проф. Красимир Ениманев пред Bulgaria ON AIR.

Значителна част от преизчислените пенсии са отпуснати при условията на ранното пенсиониране - тоест хората, които ги получават са сравнително млади. Затова и оставането им на пазара на труда е логично. Една трета от работещите пенсионери у нас са с инвалидни пенсии.

Охранител е най-популярната професия за пенсионерите, показват данните на НОИ. Следват продавачите, пенсионираните лекари, медицински сестри и акушерки. В бюджетния сектор има общо 45 000 работещи пенсионери. Тук обаче освен чиновници влизат и учители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 2 години

Никой не Ви е виновен.Не съм виждал пенсионер на протест.

49

Аз

преди 2 години

Ако съм здрав, смятам да работя до последно. Баща ми(лека му пръст), работи до 83г.въпреки че вземаше и пенсия, която раздаваше на внуци и остатъка даваше на майка ни, защото тя пък все купуваше неща и сега ще изхвърляме стотици килограми дрехи, чаши, мебели, ужас е! Последните години се изнесе в едно село, купи кошери, дворната работа и помагаше на едни млади агрономи да се дообучат. По миналата година спря да ходи там, взе да боледува и Март почина. Важно е човек да прави нещо, не да лежи!

48

Забегнал на Запад

преди 2 години

Ако в България ми плащаха, или решат да плащат, 1/3 от парите, които получавам в момента, никога нямаше да напусна РБ. Така мислят и много от тукашните имигранти, емигрирали от България, но след три декади в странство, забрави!

fallback