Снимка: Президентството
fallback

Общите инфраструктурни проекти на България и Гърция са в духа на целите на Инициативата "Три морета". Това е заявил президентът Румен Радев на среща с гръцката си колега Катерина Сакеларопулу, която се проведе на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Президентът на Република Гърция е в България по случай провеждането на Шестата среща на върха и бизнес форума на Инициативата "Три морета".

Тази година Република Гърция е гост на Инициативата, която обединява дванадесет държави от региона на Централна и Източна Европа. Участието на страната на тазгодишната Среща на върха е принос към общата визия за по-голяма свързаност в региона, подчерта Румен Радев.

"Участието на Гърция в Срещата на върха в София е много важно за България както заради нашето стратегическо партньорство, така и поради значителния потенциал за общите ни инфраструктурни проекти", е посочил още българският държавен глава.

Развитието на транспортната инфраструктура, подобряването на енергийната свързаност и отварянето на нови гранични контролно-пропускателни пунктове, които да насърчат връзките между бизнеса и туризма, са били изтъкнати като приоритети и за България, и за Гърция.

По думите на държавния глава Румен Радев Република Гърция е важен партньор и за реализиране на пълния потенциал на транспортните коридори по оста "Север-Юг".

По време на срещата президентът Радев подчертал, че България има най-голям интерес от постигането на напредък в европейската интеграция на държавите от Западните Балкани. В диалога с Република Северна Македония страната ни очаква конструктивен и открит диалог за постигането на устойчиви и необратими резултати, които да ускорят процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 2 години

Три морета е изгодно е за Гърция и Венизелос, а България ще пие чаша вода за пореден път. Радев работи за гърците.

16

Анонимен

преди 2 години

ФОРУМ ЛИ?НЯКАКВИ ИЗТОЧНО И СРЕДНОЕВРОПЕЙЦИ СЕ ОПИТВАТ ДА ГОВОРЯТ НА АНГЛИЙСКИ...НЯМА ГИ ИВА НИКОЛОВА И ИЛИАНА БЕНОВСКА ТА ДА РАЗВЕДРЯТ ОБСТАНОВКАТА.

15

Анонимен

преди 2 години

ТОЛКОВА Е ИНТЕРЕСЕН ФОРУМЪТ,ЧЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ДЕЛЕГАТИТЕ ДРЕМЯТ А ДРУГАТА ПОЛОВИНА СИ ГЛЕДА ТЕЛЕФОНИТЕ.

fallback