Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Само дни остават до вота на 11 юли. Според зам.-председателят на Държавна агенция "Електронно управление" Красимир Симонски, машините за гласуване са физически защитени, те са офлайн и няма как да се вкара друг код по време на изборите.

Oще по темата

От "Електронно управление" са извършили процесът на комбиниране от изходния към реалния код. Това е станало под надзора на най-добрите експерти, които са гарантирали, че изходният код не е променян. Създаден е отпечатък на системата и е генериран т.нар. хеш код, който показва, че не е манипулиран софтуера.

"Този код е публичен, публикували сме го като част от удостоверяването на тези машини, излиза изборния протокол. Всеки гражданин може да види този код. Той гарантира, че дори един бит от кода да бъде променено, това ще бъде отразено. Машините са тествани при всякакви условия", каза пред bTV Симонски, според когото единственият вариант да се навреди на машините е да се повредят физически.

"По-големият брой секции за гласуване в чужбина би трябвало да има отражение на броя на гласувалите, но не винаги големият брой секции означава по-голяма избирателна активност. През 2014 г. с по.-малко секции са гласували 130 000, а през 2017 г. с повече секции са 118 000 души са пуснали гласа си зад граница", каза Даниел Пейчев от "Българска асоциация по изборни системи".

Заместник-председателят на Държавна агенция "Електронно управление" очаква повече хора да преодолеят страха си и да гласуват машинно, като даде за пример своята майка. Що се отнася до образуването на опашки пред секциите в чужбина, "то е предвидено как да се справим, има вариант и с гласуване с хартиени бюлетини", каза Симонски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 2 години

Становището на проф. Константинов е потвърдено и от специалистът проф. д.ю.н. Вихър Кискинов, който е светило в информационното право. Проф. Кискинов е преподавател в СУ по информационно право, написал десетки фундаментални изследвания и трудове върху правната система в информационния контекст на съвремието. В неговото становище до Конституционния съд се откриват ужасяващи факти за манипулацията на машинния вот, които той подробно е изследвал. Затова и мнението му е срещу машинния вот.

43

Анонимен

преди 2 години

Вчера ви представихме становището на проф. Михаил Константинов от десетки страници, което е дал по искане на Конституционния съд като експерт по провеждане на избори. В него той разкрива проведен в Ирландия експеримент със същите машини, който показва как сензорните екрани могат да се управляват от дистанция и да отчитат друг вот. Отделно е възможно да им се влияе с портативни излъчватели също от дистанция. По тази причина избори в Ирландия, проведени с машини, са били обявени за невалидни, а машините забранени завинаги. Подобен е случая и в Германия.

42

Анонимен

преди 2 години

Поради липса на цялостен нормативен модел на въведеното машинно гласуване и по-специално при липса на гаранции за съответствие на изпълнимия програмен код в конкретна гласоподаваща машина с удостовенените логика на обработка, изходен и програмен код, не са изключени манипулации върху машините във време, когато те са извън контрола на изборната администрация.Софтуерът може да съдържа части, които манипулират отчитането и броенето на гласовете.

fallback