Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Скокът в цените на топлинната енергия и тока са в противоречие със закона. Действащата в момента Наредба създавала предпоставки за нереално ценообразуване. С тези мотиви прокуратурата започна проверката на новите по-високи цени на тока и парното. Държавното обвинение се самосезира за поскъпването, което влезе в сила от 1 юли. Енергийните експерти обаче са на друго мнение, предава Bulgaria ON AIR.

"Със сигурност са объркали адреса да търсят в КЕВР нещо нередно като пресмятания. Там няма субективни фактори и съм убеден, че ако трябва на 100% да бъдат включени всички компоненти, които зависят при определянето на цената, то тя трябва да бъде дори по-висока“, заяви енергийният експерт ВАско Начев.

За необходима промяна в наредбата алармира още преди дни обмудсманът.

"Трябва спешно да бъде променена наредба н. 5, според която цената на топлинната енергия се привежда в съответствие с цената на природния газ само веднъж в годината. Изминалият отоплителен сезон показа,че прогнозите на КЕВР очевидно не са верни, защото на практика има доста сериозно надплащане от страна на потребителите", аргументира се Диана Ковачева.

От високите цени най-потърпевши са потребителите.

"Това е най-болния въпрос, особено за нас пенсионерите. Това е бандитско решение - с нашите малки пенсии. Защото това ще  рефлектира и върху другите цени - и хлябът, и всичко останало ще поскъпне", предполага Петко Ковачев.

В същото време служебният икономически министър обърна внимание, че трябва да се намалят вредните емисии.

"Загубили сме над 10 години с АЕЦ Белене и такива дупки. Нашата базова мощност е проблемът, особено зимата ни трябва ток", каза министър Кирил Петков.

Експертите очакват ръст, макар и малък, в цените на горивата и хранителните стоки до дни. Едва през април 2022 г. се очаква понижение на цената на природния газ.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 2 години

До АнонименДо 4К*ва демокрация с комунисти на власт,бе?

4

Анонимен

преди 2 години

Нали скачахте като май.муни и искахте демокрация???Е..........хак да ви е демокрацията и капитализма???

3

Анонимен

преди 2 години

*** kato maslena bita smetana ot prezidentskite kravi v bg prezidentstvoto...

fallback