Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Актуализация на пенсиите до края на годината е възможна при действащ парламент и при редовно правителство, за да се вземе политическо решение по какъв начин може да се направи актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване и централния бюджет, за да може очакванията на хората да бъдат постигнати". Това заяви пред Нова тв министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

По думите му в момента служебното правителство подготвя предложения, за да покаже какви са вариантите, по които би могла да се направи справедлива актуализация в бюджета на държавното обществено осигуряване в частта за пенсиите.

Oще по темата

Идеята е тези 50 лв., които сега се дават като добавка на пенсионерите, да се направи по формула, чрез която тези пари да влязат в пенсиите, но Донев обясни, че това е изключително трудно, защото няма как механично да се пренесат в размера на пенсиите, а трябва да се намери формулата, с която да не се нарушат принципите в осигурителната система, защото през годините много пъти са нарушавани и затова е много чувствителна, когато започне да се говори за увеличение на пенсиите.

По-справедливата формула, според Донев, е да се използва коефициента за трудов стаж.

Вижте във видеото какво коментираха пенсионерите, след новината за вдигането на пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Новина

преди 2 години

Актуализация не означава само повишаване на пенсиите ! Повечето пенсионери ще останат само с мечтите си! А пък Гълъба Донев щели да го сменят с Папагал Гунев .

28

Анонимен

преди 2 години

До Наблюдател - Шайката на радев буквално се подиграва с хората! Промяната стана подмяна и крадривити радеви калинки налазиха държавата! - ___________ - Всеки, който е повярвал, че ще има промяна и не е предполагал, че ще удостоят народеца с подмяна, нищо не разбира от състоянието на нещата в РБ. Клиентите мигновено сменят подкрепата, изборните победители също мигновено падат в плен на клиентите. Това го виждаме непркъснато, в продължение на нашия живот до сега!

27

Димитър Русинов

преди 2 години

До Анонимен 28. Не съм написал трудовия стаж да участва два пъти. Трудовият стаж е признатия осигурителен стаж в решението за пенсия. Индивидуалния коефициент се изчислява по методика. За пенсионерите които след пенсионирането си вече не са работили тези два параметъра си остават непроменени ( тук не засягам въпроса дали са справедливи тези параметри за различните категории военни , работили в МВР и т.За еднакво [ стаж x инд.коефициент] еднаква пенсия за всеки ,по всяко време.Греша?

fallback