Снимка: БСП

БСП ще предложи специален Закон за развитие и на Североизтока заради тежките проблеми в региона, обеща лидерът на левицата Корнелия Нинова на среща в Силистра.

"След многото ми обиколки из Североизточния регион мога да кажа, че трябва специален закон и програма за развитие и за него. Опустелите села, лошите междуградски пътища, липсата на производство, бедността и безработицата са достатъчни причини, за да изработим стратегия за Североизтока още с началото на новия парламент. Северозападът, Североизтокът и Странджа-Сакар имат нужда от специално внимание", смята Нинова.

Тя добави, че от 1 юли Гърция ще получи 60 милиарда евро – за болници, за образование, инфраструктурни проекти. "А ние още не сме се подготвили Плана. В него има много големи възможности за регионално развитие и голяма част от средствата са за преодоляване на различията в регионите. В следващия парламент нашата парламентарна група ще има сериозен принос, ще работи от все сърце и всички сили за регионални политики за тези региони. Общата политика, която се прави, не може да стигне дотам", каза още Нинова.

По думите й туристическият бранш е пострадал най-много от кризата и най-важното, което той иска, е Дунав да стане туристически канал.

"Дадоха примери: морските ни курорти са развити – има много хотели, всичко е построено и презастроено. Планинските ни курорти са развити и там има достатъчно възможности за туризъм. Ако искаме да развиваме туризма, имаме няколко посоки и това са – минералните води на България, балнеотуризма, културния туризъм и река Дунав. Извадиха статистика какво правят по река Дунав европейските държави. Реката дава сериозен икономически стимул за развитието на икономиките им. Около Дунав са изградили такива системи, мрежа от индустрия, от транспортни коридори и просто са ги превърнали в един сериозен източник за техния БВП", каза тя
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase