Снимка: БГНЕС
fallback

"Най-радикалната реформа трябва да се проведе в сектора на сигурност“, препоръча бившият премиер Иван Костов.

Според него съществуващите в момента органи за сигурност подкрепят старата система и са давали многократно доказателства за това, че са срещу върховенството на закона. По тази причина те трябва да бъдат пречупени, обясни бившият лидер на СДС и ДСБ.

„Това означава да се разформироват сега съществуващите структури и да се създадат нови. Те трябва да се подчинят на различни министри. Например, военното контраразузнаване при министъра на отбраната, финансовото разузнаване при министъра на финансите, Националната служба за сигурност при премиера и т.н. Личният състав на тези служби трябва да мине през проверка за лоялност, защото пораженията върху този личен състав са неизвестни“, заяви Костов по бТВ.

Той е убеден, че в „Има такъв народ“ и „Демократична България“ има хора, които могат да свършат реформата в сектор сигурност.

„Отговорността е в двора на „Има такъв народ“. Те трябва да търсят съгласието за ключовите реформи, те трябва да търсят начини да отстранят недъзите на демокрацията. Имам съмнение, че те ще се справят, но хората ще им го възложат“, посочи Костов.

Той заяви, че страната ни се намира в трайна политическа криза от 2009 г. насам.

"Българското общество се състои от различни общности. Най-важната част от реформите, свързана с върховенството на закона, не беше довършена. ЕС прие България с незавършена политическа и социална система. Това стана заради съпротивата на една значителна част от българското общество. Става дума за носталгично настроени хора, които не приемаха консолидация чрез върховенството на закон", обясни бившият премиер, цитиран от БГНЕС.

По думите му най-важната част от реформите - върховенството на закона и разграждането на тази система, с което да се защитават правата и свободите на хората и същевременно да им внушава справедливост и сигурност, не е била довършена.

„За тези 20 години има свободно предприемачество и пазарна икономика, която работи, макар и да не ни харесва. Имаме гражданско общество, което излезе на улицата миналото лято. То не приема страната да е в ръцете на олигарси. Протестиращите излязоха, защото не приемат държавата им да бъде в ръцете на олигарси, на мафиоти, на хора с ретрогардно мислене. Колкото по-голяма става тази общност, толкова повече всички ще се съобразяват с нея и толкова по-непримирима ще става тя. Този процес се развива в последните 10 години и вероятно ще приключи в следващите няколко години, когато наистина тези хора станат много и ще си поискат върховенството на закона. Това ще бъде тежка битка и голяма конфронтация. Не сегашната криза ще донесе избавлението, няма да стане толкова бързо. Тези процеси са много дълбочинни. Сегашните институции са просмукани от слабост, от ендемична корупция", обясни Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

284

прав е

преди 1 година

Прав е.

283

Странджата

преди 2 години

Сигурно за 10г Борисов има кусури най вече дето позволи хулиганите на мутрите да опикаят и оцапат София миналото лято но ако другарите пак се докопат да власта жална ни макья !

282

Демократ

преди 2 години

Да ми счупи човек главата дето излязох навремето да му се се вържа на този мошеник да ходя по площадите с вдигнатите два пръста ,че то преди това си беше много по добре- справка вода 2ст. ток 2стотинки бензин 25ст ...... нямаш грижа за утрешния ден а, е още тогава се забеляза трима лапат -триста зяпат РМП -ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е ?Работническо-мениджърска приватизация ,идиотизъм!

fallback