Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 4,5 милиона евро са изчезнали при ремонта на Ларгото в София, съобщи служебният министър на културата Велислав Минеков.

Още по темата

Той обяви, че ще сезира европейската прокуратура за случая.

"Много е обидно за страната ни да връщаме пари на Европа. На мен ми се пада тази чест. Ще сезирам прокуратурата, а след това и европейската прокуратура", отсече служебният министър.

Освен че е изчезнала крупна сума пари по време на изграждането, Минеков цитира и доклад на ОЛАФ, който
препоръчва да се разследват трима министри и кмет.

Минеков обаче не каза имената.

Той допълни и че ще поиска европейската прокуратура да провери и изграждането на галерията "Квадрат 500" или т.нар. "Български Лувър".

Междувременно БНТ ще сезира 5 европейски институции, свързани със свободата на медиите, посланиците на Европа и САЩ у нас, както и журналистическите организации СБЖ, "Фрийдъм хаус" и "Репортери без граници" за атаката на служебния министър Велислав Минеков срещу обществената телевизия.

Това обявиха от Управителния съвет на БНТ в остро писмо, което идва ден след като журналистическите дружества в медията се противопоставиха на министерската намеса в работата и редакционната независимост на БНТ.

Конфликтът между Минеков и телевизията започна на 26 май с писмо от министъра до БНТ и Съвета за електронни медии, с което той поиска да узнае защо обществената телевизия прекъсва програмата си, за да излъчи извънреден брифинг на ГЕРБ по повод скандала с подслушванията. Брифингът е излъчен на 22 май в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Последва размяна на отговори между генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и министъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase