Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата е защитила своя интерес по делото за ремонта на Ларгото, заяви министърът на културата Боил Банов. БСП поиска оставката му след като ВКС постанови, че Министерството на културата не може да иска неустойка от фирмата, направила ремонта на столичното Ларго.

Всъщност, държава не просто няма да получи обезщетение, а трябва да плати и разноските по делото в размер на 73 000 лева.

Още по темата

Според Банов сигналът на БСП е неоснователен и държавният интерес е защитен.

"3 години са водени дела с фирмата за извършване на ремонтните дейности. За съжаление делата са изгубени на двете инстанции. Отиването на ВКС на последна инстанция не води до анализ на това какво се случва, а там се претендира, ако нещо от процедурата не е спазено", посочи той.

"Да, ние губим делата и на двете инстанции, но държавният интерес е защитен. Тази трета инстанция нямаше да промени нищо. За нас не е административна грешка неотиването на нея. Проведе се сериозен дисциплинарен съвет в Министерството на културата, снеха се показания, направи се пълен анализ на деловодната система. Дисциплинарният съвет счита, че са злонамерени действията по необжалването и пропускането на срока за жаленето по ВКС. Ето защо сме събрали и предали всички материали на прокуратурата. Това не може да е повод за оставка, а за разследване. Този перманентен и инсинуиран натиск не може да бъде повод за оставка", каза още Банов пред "Нова тв".

"Твърдо считам, че моят екип е много сериозен и качествен. В последните 2 години и половина работата ни го доказва. Това, че вътре може да има "гнили ябълки", може да го има и във всяко семейство. Моята работа е да ги открия и да ги изведа от структурата на Министерството, за да не вредят на българската култура. Моята работа е да знам всичко. Всичко сме събрали и предали в прокуратурата. Мисля, че ще бъде интересно тяхното разследване", добави той.

Той коментира защо кинодейците заплашват с протести. "Целта е да се направи нов начин на финансиране на българското кино и да се създадат по-добри условия и възможности”, каза още Банов.
 

Коментари Напиши коментар

18

Шопо

преди 1 година

Айдуциииииии.

17

ПЕНКО

преди 1 година

КЪДЕ СЕ НАМИРАТ " ЛАРГОТО" НА : ЛОНДОН ;НЮ ЙОРК; МОСКВА ; ТОКИО; ИСТАМБУЛ И Т. Н. -ВСЕОПЛЮВАЩИЕ !?!?!?!?

16

ТинтириМ

преди 1 година

Абе какви са тези съдебни разноски 73000 лева? То да цунеш Джени Суши е по-евтино.