Снимка: БГНЕС
Безсмислена е смяната на директори на горски стопанства, необходима е промяна на цялата система. Това каза в ефира на bTV новият директор на Изпълнителната агенция по горите Алекасндър Дунчев. 
 
Той се обяви за деполитизация в сектора и пълна прозрачност, за да се разрешат проблемите. 
 
"Има случаи, при които са изпълнявани поръчки, правени са покровителства на схеми, но няма горски в българската горска схема, който да не е притискан и принуждаван да участва в схеми. Единствените хора, които са отказали да направят това, вече са извън системата", обясни Дунчев относно кадровите промени в горския сектор.
 
"Когато бъде уволнен един директор, ако не се промени системата, на негово място слагат същия - не като лица, а като характер. Да се сменят директори е безсмислено, трябва да се промени системата", смята той. 
 
"На най-ниско ниво проблемът е с чувството на безнаказаност на нарушителите. Ние ги хващаме и нещо се случва в съдебните институции или прокуратурата и тези хора се връщат след два дена в гората още по-нагли и още по-брутални", обясни Дунчев.
Още по темата
 
Той допълни, че се търси начин за деполитизация на горската система, за да може да се възстанови професионализма. 
 
"Когато се прави избор на кадри или се решава кой да бъде отстранен, единственият критерии трябва да е професионализма на тези хора", сподели той. 
 
"Горските и лесовъдите са били притискани да участват в схеми по политически начин. В момента, в който откаже, му се обажда някой на някакво ниво", допълни Дунчев. 
 
Според него е необходимо да се разширят възможностите за обществен контрол.
 
"За едни смешни пари едни богати хора получават страхотен контрол върху ловните стопанства". Като пример той даде Балчик, Несебър, Извор, Кормисош, Чепино, Росица, Паламара, Искър. 
 
"Идеята първоначално е била с частни партньорства да се възстанови дивеча, но в един момент поради липсата на прозрачност, единици изпълняват коректно задълженията си, а други злопотребяват с тези права и са започнали да феодализират и да мачкат колегите от ловните стопанства", отбеляза още Дунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase