fallback

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана.

Аудиенцията при негово светейшество папа Франциск премина при строги противоепидемични мерки. Това е третата среща във Ватикана между българския президент и главата на Римокатолическата църква, а през май 2019 г. папа Франциск беше в България.

Президентът Радев е подарил на папа Франциск икона домашен триптих от Тревненската школа. На нея е изобразена Света Богородица със светци, пазители на дома. Има символи на християнското изкуство, използвани от католическата общност у нас.

Румен Радев разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, предаде БНТ.

Във ватиканската апостолическа библиотека, в която се съхраняват документи, ръкописи и карти, свързани с българската история, президентът разгледа фрагменти от трактата на архиепископ Петър Богдан Бакшич, автор на най-старата история на България, написана преди повече от 350 години.

По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе". Литургията ще бъде отслужена на централния олтар, както светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката. В базиликата се намира и гробът на Свети Кирил.

Следобед президентите на България Румен Радев и на Северна Македония Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 2 години

къдапто <--- викам е тоя голям лицем комунистически

26

По Стратиев

преди 2 години

Защо нашите филолози са взели "и-краткото" на Методий, та е станал Методи ?

25

1

преди 2 години

До прочетено,грешиш,на женк...ти триптиха и ,е подарил.

fallback