Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"Повечето от социалистите се надяваха да им се размине връчването на мандата". Такъв коментар направи пред БНР социологът Юрий Асланов. Според него дори в част от партията е имало страх от евентуален опит да се състави правителство, защото БСП ще влезе в капана да приеме подкрепа от ГЕРБ.

По думите му единственото правилно решение за социалистите е да върнат проучвателния мандат, защото нямат шанс да състави кабинет за управление на страната, тъй като партията от дълго време е в изолация. Той уточни, че всяка от останалите три партии - ДПС, ДБ и ИМВ - също не биха могли да съставят правителство.

"След изборите БСП и ГЕРБ се оказаха в едно и също положение - опаковани като две страни на една и съща монета. Не знам как се получи това. За партията БСП това не е много справедливо, но може би е присъда за ръководството ѝ", заяви Асланов.

Oще по темата

Социологът беше категоричен, че 45-ият парламент е обречен и предсрочните избори са неизбежни.

"Със сигурност всеки иска властта, но няма възможност да я получи безпроблемно. Не е правилно схващането, че властта се търкаля на улицата и никой не иска да се наведе да я вземе", акцентира Асланов и добави, че компромисите в политиката са неизбежни и партиите и обществото трябва да осъзнаят, че "сме обречени на коалиционни управления".

Прогнозата на социолога за предстоящите избори е, че съставът на новия парламент може да има промяна само в нюансите, т.е. могат да попаднат в него партии, които сега са извън него, а някоя от сегашните - да изпадне. "Няма да е по-лесна ситуацията за съставяне на правителство от сега".

Според него въпросът е дали ГЕРБ може да спечели новите избори, а не дали БСП може да е първа сила, защото това няма как да стане за два месеца.

Юрий Асланов подчерта, че България тепърва навлиза в масивна криза и "тази политическа криза ще направи животът на гражданите много по-проблемен".

Той изказа мнение, че президентът Румен Радев не е имал желание за съставяне на служебен кабинет, но сега е принуден да го направи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Анонимен

преди 2 години

Тиквата в затвора!

87

Dinosaurus

преди 2 години

БСП си повярваха, че ще избият рибата в мътната вода на протести и нов ред. Даже Корни по едно време извади соц. проучванв, че щели да спечелят изборите! Надяваха се хората да ги пропознаят за алтернатива на Герб! Твърдяха, че били партия на протеста!!! Обаче какво по- добро от ББ ще предложат не се разбра. Явно искаха само да си критикуват и да си припишат заслуги за промяна на статуквото. Ама ядец. Формацийката на Сл.Тр. хептен ги изненада изотзад, а Чорапа си направи преврата успешно.

86

Dinosaurus

преди 2 години

До Федор: На г**омиячите аз плащам машините за гласуване, секционните комисии, наеми за помещения за секции. Отделно те пък не плащат данъци и такси тук, не подлежат на българско съдопроизводство, не ги засягат нашите закони, захвърлили са възрастните си родители на тукашните социални грижи. И да не чувам, че пращали пари; напротив, идват тук да се ваксинират безплатно без да сс дали лев в здравната каса. Повечето са нискоквалифицирани и ги наритаха да им берем гайлето. А като одъртеят си идват

fallback