Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

ИТН ще върне мандата за съставяне на правителство. Това стана ясно от пост на лидера на партията Слави Трифонов.

Ето какво написа той:

"За наша радост има българи, които ни карат да се гордеем. Пред света. Ето например, имаме двама световни шампиони по шах. Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Световните шампиони по шах са обожествявани по света. За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история. И ние имаме двама.

Oще по темата

Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има
икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас.
Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост.

Така че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор".

Очаква се тези дни президентът Румен Радев да връчи мандата за съставяне на правителство на втората политическа сила в НС – ИТН. ГЕРБ първа го получи, но след отказа на ДБ и ИТН за среща, го върна на президента в петък.

Към евентуален кабинет, излъчен от ИТН, към момента са декларирали подкрепа останалите партии в парламента, в това число дори и ГЕРБ заявиха, че са готови да осигурят депутати,  които да гласуват за новото управление.

След като обаче Трифонов направи заявката, че ИТН няма да прави опит за съставяне на кабинет, президентът ще трябва да връчи мандата на трета политическа сила

Това не означава, че той ще отиде в ръцете на БСП, които по брой депутати са трети, защото в Конституцията не е разписано такова условие. Третият мандат е за партия, която ще избере сам президентът.

Ако и третият опит не бъде успешен, държавният глава ще издаде указ, с които ще разпусне НС и ще назначи служебно правителство, което за два месеца ще организира предсрочни избори. Така че най-вероятно отново ще отидем до урните в края на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1185

НОВИ ИЗБОРИ

преди 3 години

ПЪРВОТО НЕЩО КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВОЕ ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ ЕТНИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯА УПРАВИТЕЛНИТЕ СЪВЕТИ НА ЕТНО ПАРТИИТЕДА БЪДАТ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СЪД ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМАМА И ЗА СЪБОТАШ СРЕЩО БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯВ КОНСТИТУЦИЯТА Е ЯСНО ЗАПИСАНО ЧЕ ЕТНИЧЕСКИ ПАРТИИ НАМАТ МЯСТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ПРЕПАТИЛАТА НИ ДЪРЖАВАЕТНО ПАРТИИТЕ И ЕТНИЧЕСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ НА СЪДРАЗБЕРЕТЕ ДО ГУША НИ ДОЙДЕМАЙ ПЛАЧИТЕ ЗА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА А ТАМ НЯМА СЪДИЛИЩААНАДУН МУ АСАНЕ,БОЗУК АМЕТ

1184

Дежавю

преди 3 години

Слави, виждаш ли докъде я докарахме? Ти и вие наричате една цяла партия и нейния електорат токсични. След вас болшевиките също и накрая една етническа при това противоконституционна партия и тя!? Сега ти постъпи правилно, но това не се харесва на ултръсите и те изливат целия гняв върху теб. Разбираш ли защо човек трябва да се бори със силата на аргументите, а не на омразата? Гледах видео, където ти вкарваш мухата в главата на Радев за политик. Днес всички виждаме колко неподходящ и зъл човек е!

1183

СУПЕР

преди 3 години

НЕЩАТА ОТИВАТ КЪМ НОВИ ИЗБОРИСЛАВИ КОГАТО ВЗЕМЕШ ВЛАСТТАПЪРВОТО НЕЩО Е ДА СПАЗИШ КОНСТИТУЦИЯТАИ МОМЕНТАЛНО ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ЕТНИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ, ТАЗИ ГНОЯСАЛА ЯЗВА ДА БЪДЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗРЯЗАНАКАКТО Е ЗАПИСАНО В КОНСТИТУЦИЯТА

fallback