Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Темата за мажоритарно гласуване в два тура се прехвърли от социалните мрежи в първото заседание на правната комисия. От ГЕРБ единствени поискаха промяна на Изборния кодекс в тази част.

"Предвижда за произвеждане на изборите територията на страната да се раздели на 234 едномандатни избирателни района и 6 извън страната, а РИК да се състоят от 13 членове", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Председателят на парламента - Ива Митева, обаче не хареса предложението.

"Искам да заявя, че ние сме "за" мажоритарна изборна система, но не по този начин. Не е сериозно изборна система да се приема за една нощ", коментира Митева.

От БСП също са против мажоритарна система, съобщи Bulgaria ON AIR.

Дебати предизвика и идеята за гласуване по пощата и електронно. Според "Изправи се! Мутри вън!" тези промени засягат повече от 2 млн. българи в чужбина.

"Предлагаме изборен район за българите в чужбина", заяви Мая Манолова.

Предложението на "Демократична България" за промяна на Изборния кодекс също предвижда гласуване чрез куриер.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

155

Анонимен

преди 3 години

Уважаеми господа Депутати, Кой ви дава право, да лишавате от право на избор гласоподавателите? Защо, насила ще ни карате да гласуваме само машино? Защо искате да позволите гласуване по пощата? Ами то ясно като слънчев ден. За да можете да манипулирате изборните резултати по лесно.

154

Анонимен

преди 3 години

Новите депутати си вдигнаха заплатата която стига до 10,000 лева. Мнооого са изгладнели в опозиция и трябва да наваксат.

153

Анонимен

преди 3 години

А гласуване по фейсбук не може ли с лайкване?

fallback