Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Временната комисия по проверка за разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години се събра на първо заседание. Депутатите приеха вътрешните правила за дейността на комисията и в момента обсъждат приоритетите й.

Още по темата
Временната комисия по ревизията е факт. Очакванията на българските граждани към работата на тази комисия са огромни. Хората очакват истината за харченето на публичните пари, коментира председателят на комисията Мая Манолова.

Обхватът на комисията включва около 40 сектора с висок корупционен риск и реално стотици обекти за проверка от страна на комисията, каза Манолова, цитирана от БТА.

Тя допълни, че трябва да бъдат проверени стотици дружества, държавни органи и различни проекти и сделки за период от 10 години. Предвижда се днес комисията да приеме стартов списък, с който да започне работата й.

Манолова обърна внимание, че трите месеца за работа на комисията, а най-вероятно един много по-кратък срок, който е обвързан с живота на 45-ия парламент, няма да даде възможност да бъдат проверени тези стотици дружества и институции за десет години назад. Но, по думите й, в ръцете на членовете на комисията е да покажат наистина воля злоупотребите да бъдат извадени.

Манолова посочи, че ще работят с документи, по сигнали, комисията ще може да се самосезира по медийни публикации и от публична информация за корупционен риск. Тя каза, че ще бъдат поканени и могат да се включат в работа на комисията различни неправителствени организации, експерти, граждани, отделни журналисти. Вече има постъпили десетки сигнали от отделни лица и граждански организации, съобщи Манолова.

Комисията ще заседава публично прозрачно, излъчвайки онлайн своите заседания, заяви още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase