fallback

Говори се много за съгласие и за диалог и това са хубави неща, но да не забравяме, че трябва да има законност, защото именно потъпкването на законността превърна търсенето на мостове в токсично занятие. Това обяви лидерът на ДБ Христо Иванов.

Oще по темата
Според него основното нещо, което искат българските граждани са законност, правила, здрави институции, които да са си на мястото, за да може държавата да е европейска и свободна.

"Това, което са ни завещаха възрожденците, а това няма да стане с договаряне по кьошетата", предупреди Иванов и добави, е задачата е много трудна.

Иванов смята, че това НС ще може да изпълни само една част от промяната и това е да "отстрани от власт ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация БСП и това не е малко".

"Трябва да си отговорим на въпроса - дали този парламент заслужава да съществува, след като оценим какво трябва и какво можем да свършим в него", коментира той.

Иванов изброи десет приоритета, обединени в две групи.

Едната е свързана с последствията от пандемичната криза, а другата а реформи в съдебната власт и институциите.

"На първо място трябва да приложим програма за масова доброволна имунизация, която да осигури перспектива за излизане на страната от тази криза. На второ място трябва да се приложат мерки за подкрепа на домакинствата и гражданите", обясни той.

Освен това според него ключова задача, която стои пред България е да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Отказът на правителството да го внесе е саботаж. Внесете го, но ви е страх, че той ще се натъкне на много критики от Европейската комисия", нападна Иванов.

Съпредседателят на ДБ съобщи, че коалицията вече събира подписи за промени в Конституцията, които целят да поставят главния прокурор под ясна парламентарна отчетност.

Освен това искат промени в институциите.

"Тези институции, които бяха създадени под наслова за борба с корупцията се превърнаха в олицетворение на избирателното прилагане на държавна репресия и отново за затваряне на очи на други. Те са безвъзвратно опетнени. Нашето предложение не предвижда лицата, които в момента са в тези институции да получат имунитет, те просто ще отговарят за това, което са направили и ще понесат отговорност, ако има за какво", каза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 3 години

Каза мравоядът.

47

Анонимен

преди 3 години

От провален политик, като Христо Буйкикев, здрави институции не могат да дойдат.

46

Анонимен

преди 3 години

Тази карикатура ще вкара в затвора вашите шефове тролчета. Освен това ,запомнете ,че това ще е човека който ще води България към светло бъдеще.Вашите шефове които съсипаха България а именно Бойко и Каракачанов ,ще получат заслуженото.Просто не трябва да им се позволява да напуснат България.

fallback