Снимка: архив, БГНЕС
fallback

За разлика от други избори този път не се очакват така наречените изборни екскурзии от Турция за деня на вота. А очакванията са пред 35-те секции в страната да има дълги опашки от чакащи да гласуват. В Истанбул са отворени 7 избирателни секции за вота в неделя, предаде БНР.

Наричат го „Малката България“ - квартал Авджълар в Истанбул е оживен в петъчния ден - по улиците е пълно с хора. Но в 7 часа магазините и кафенетата ще затворят, а животът ще замре за уикенда, когато влиза в сила и полицейски час.

540 са попълнените декларации онлайн за секцията в Авджълар.

Oще по темата

За организирането на вота помага Хюлия Алтън. Тя работи за община Авджълар, пристигнала е в Турция преди 30 години от Шумен.

„Същата организация, която сме я правили преди години, същата е пак. Само сега в момента какво има - маски има, дезинфектанти има, трябва температурата да се мери,“ обясни Хюлия Алтън.

На предишните парламентарни избори всички трябваше да попълват декларациите си пред членове на СИК, сега процесът е улеснен.

„Тези, които бяха попълнили декларации по електронен, имената им ще са по листите и по-бързо ще гласуват, но тези, които на място ще попълват декларация – сигурно ще има опашки“, смята Алтън.

Дълги опашки пред урните се очакват и в Бурса, Измир и особено Чорлу, където в две от секциите подадените онлайн декларации са по близо 2 000.

„И сега не се вдигат автобуси да ходят до България да гласуват. Сега тази година има две вероятности – или хората поради тази пандемия няма да искат да излязат от вкъщи да гласуват и ще има малко народ, или точно обратното – всички ще искат да излязат от вкъщи. Ще видим в неделя какво ще стане“, каза Алтън.

203 души пък са подали декларация за гласуване в Одрин, където има една избирателна секция. На други избори са гласували по над 1500 души, сега обаче хората се опасяват от пандемията, казва Хасан Кушку – основател на Сдружението на балканските турци.

„Няма да има много голям интерес, понеже хората се интересуват здравословно, а и взетите мерки не са достатъчни,“ смята той.

По традиция изселниците в Одрин гласуват в местно училище, тази година секцията е отворена в консулството.

„Според нас като сдружение помещенията по време на пандемия трябва да бъдат по-широки, по-големи, например училище – с голяма зала,“ смята председателят на Сдружението на балканските турци Джеват Гюнеш.

Турците с български паспорти в Одрин се опитват да сменят мястото на гласуване.

„Самите представители на дружеството ни бяха подали молба до консулството, но доколкото разбрах, не са уважили причините, не ги знам“, посочва Кушку.

От Сдружението на балканските турци разясняват на местните хора как ще се проведе вотът, какви ще са мерките, помагат с попълването на декларации.

В събота вечерта в Турция влиза в сила полицейски час и е забранено излизането до понеделник сутринта. Българските гласоподаватели могат да отидат безпрепятствено до секциите с българската си лична карта.

„Аз се обадих на МВР на местно ниво за  как ще бъде гласуването, ако хората ще гласуват с техни коли, защото те са с турски регистрационен номер, а те са с българска лична карта“, споделя Джеват Гюнеш.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

ГОСТ

преди 3 години

До ВъзмутенНЯКОЙ ЗАПИТАЛ ЛИ СЕ Е, ЗАЩО ДОГАН НЕ СЕ Е ИЗСЕЛИЛ В ТУРЦИЯ. ЗАЩОТО НЯМАШЕ ДА МОЖЕ ДА СЕ ИЗДИГНЕ, АКО НЕ ПОСТРЕКАВАШЕ ПРОСТОЛЮДИЕТО ДА СЕ ИЗСЕЛВА. ПЛАШЕХА ГИ, ЧЕ КАТО СПЕЛИ БЪЛГАРИТЕ ЩЕЛИ ДА ГИ ИЗБИЯТ. ПОСЛЕДНОТО Е КАЗАНО ОТ ПЪРВОИЗТОЧНИК. ВСИЧКИ КАТО ДОГАН, МЕСТАН, АДЕМОВ И ТЕХНИТЕ ВРЪСТНИЦИ СА ЧЛЕНОВЕ НА БИВШАТА БКП, НО НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ СЕ Е ИЗСЕЛИЛ, ЗАЩОТО СА ХИТРИ КАТО ЛИСИЦИ...

18

ГОСТ

преди 3 години

КАК МОЖЕ РОДЕНИТЕ В ТУРЦИЯТА, КОИТО НИТО ЗНАЯТ БЪЛГАРСКИ, НИТО МОГАТ ДА ПИШАТ ДА ИМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ. КАКВА РОДИНА МОЖЕ ДА ИМ Е БЪЛГАРИЯ. ПО МЕДИЯ КАЗАХА, ЧЕ ЕДНА ЖЕНА В ТУРЦИЯ ИМАЛА ТРИ ЛИЧНИ КАРТИ. НИКОИ НЕ СЛЕДИ ПОЧИНАЛИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, С ТЕХНИТЕ КАРТИ МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА А И АКО ИМАТ ПЪЛНОМОЩНО ДА ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИИ НА ПОЧИНАЛИ ДО БЕЗКРАЙ... ТАКОВА ЧУДО НЯМА НЕКЪДЕ....

17

Анонимен

преди 3 години

pf...za toz zastrelian lider na dps...?! malko li sa mu saraite strelbista ?! :-)))

fallback