Снимка: БГНЕС
fallback

Малките населени места може да останат без мобилни секции, където да гласуват хората под карантина. За това предупреди пред bTV говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров.
"Много малко хора желаят, а на места няма желаещи да участват в мобилните секции, които ще посещават COVID изолирани", каза Димитров. Предстои обаче да стане ясно дали ще има населени места без мобилни урни.

Той уточни, че отговорността по преносимите секции за карантинираните са отговорност както на изборната администрация, така и на местната администрация. Вече текат обученията на районните комисии, а по разрешение на главния държавен здравен инспектор може някои от обученията да минат присъствено.

Димитров коментира и казуса с усложнените протоколи за предстоящия вот, за което преди дни алармираха от Агенция "Информационно обслужване". Така резултатите от изборите ще се забавят със седмица. Около час и половина ще е достатъчен за попълването на един "безупречен протокол", за да няма грешки, обясни говорителят на ЦИК. "Протоколите на предстоящите парламентарни избори се прославиха като особено сложни и големи. Те са 20 страници А3 и освен да се нанесе броят на хартиените бюлетини, трябва да се запишат и машинните гласове, а двете накрая да се сборуват. Това увеличава шанса за грешки", сигнализираха с писмо до ЦИК от "Информационно обслужване".

"Това е записано в Изборния кодекс и ЦИК не може да създаде нещо, което не е регулирано в кодекса. Това би било нарушение. Старали сме се максимално да опростим нещата", каза още Димитров.

Проблемът идва от това, че трябва да има отчетени преференции, а те са особено много, отбеляза той. Всяка партия може да регистрира по 32-ма кандидати, а 6 партии с толкова много кандидати прави по много страници в протокола. Кандидатите за депутати на предстоящия вот надминават 6000.

В понеделник ЦИК и "Информационно обслужване" са имали дълго работно заседание до полунощ. "Те ще създадат повече работни места, ще назначат нови смени, за да бъдат хората не толкова уморени", каза говорителят на ЦИК за резултата от срещата.

Не е възможно изчисленията по протокола да бъдат направени в изчислителните центрове в РИК-овете, обясни Димитров, защото според закона изцяло крайният вариант на протоколите трябва да бъдат изготвени в СИК-овете. "Абсолютна неистина беше, че машините произвеждат протоколите. Те произвеждат една голяма разпечатка и той трябва да бъде пренесен в протокола. Може да достигне до 3 метра за големите комисии", каза още Димитър Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

не

преди 3 години

Имам желание да гласувам, но не бих застрашил здравето на хората които ще дойдат.

9

8*

преди 3 години

Съобщят не съобщат - печатна грешка извинявам се.

8

Анонимен

преди 3 години

Диктатурата и фашизма на ГЕРБ нямат край.След като съдът се произнесе относно противоконституционното отнемане на лични документи по границите, нарушаващо редица човешки права, днес решиха да съобщат още какви права ще ни отнемат!ГЕРБ не са за затвора - не заслужават да ги храним!

fallback