Снимка: БГНЕС
fallback

Предизборната кампания до момента протича вяло и странно. Това каза в коментар за БГНЕС социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов.

"Очевидно тя протича под знака на пандемията за разлика от предизборните кампании, на които сме свикнали. Твърде малко са случаите когато кандидатите общуват пряко с избирателите, по-малко отколкото в други кампании", каза той.

"Вяла е защото са по-малко обществените събирания, свързани с кампанията, а е странна, защото нараства силно значението на социалните мрежи и медиите", посочи Томов.

Той добави, че това не е изненада, защото в повечето страни, в които се провеждат кампании по време на пандемия, имаше такива тенденции. "Но това, което не знаем е какъв ще бъде резултатът от така протичащата кампания – доколко и как това ще се отрази на начина, по който хората ще гласуват в изборния ден", анализира той.

Според Цветозар Томов е по-логично да очакваме ниска избирателна активност.

"Ситуацията в България е необичайна в още едно отношение. Ние вървим към най-тежкия пик на тази пандемия от една година насам точно около датата на изборите. В страната нараства броят на заразените, на хоспитализираните, на карантинираните, нараства и напрежението на тема COVID-19, а в същото време ваксинирането буксува на място, ние сме на последно място в Европа в това отношение", заяви социологът.

Това може да породи различен тип емоционални реакции сред избирателите.

"Ще има много засегнати хора, защото с наближаването на изборите нараства и смъртността, която по началото се движи 2-3 седмици след пика на заболяванията, и е много трудно да се предвиди как и доколко това ще измени тази картина, която в момента можем да регистрираме чрез социологически проучвания. Значи ще произведем избори в обстановка на страх и на нарастващо недоверие към властта едновременно", заяви Томов.

"Страхът може да повлияе на избирателната активност и да я смъкне рязко надолу, а недоверието към властта може да действа в обратна посока, тоест да мобилизира някакви хора да гласуват наказателно срещу сега управляващите. А какъв точно баланс ще се получи в денят на изборите ще разберем чак когато дойде този ден", подчерта социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

БИЛА "ВЯЛА КАМП

преди 3 години

АМИ , НОРМАЛНО Е!-ВЕЧЕ ЗНАЕМ СЪС СИГУРНОСТ ..../"КОЙ --КОЙ Е../...ХА,ХА,ХААААА-НЯМА КЕБАПЧЕНА И КЮФТЕТА И БАРЕКА ДА ВЪРТИ СКАРАТА...-ПОЗИТАНЦИТЕ , СИ ОГРАБИХА КАСАТА ....И НЕМАТ ПАРИ ЗА ИЗБОРНА РЕКЛАМА....-НАРОДА НЕ ВЕРВА НА ТИЯ , ГДЕТО ЦЕЛО ЛЕТО СЕ ИЗТЕГАХА ПО ПАВАЖА , КАТО МАРКУЧИ......И ЛАПАХА ДУБАЙСКА ПАРА-ВИДЯ СЕ , ЧЕ И "КРИПТО-КОМУНИСТИТЕ" ОТ *** , НИЩО НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ...САМО ЛОКУМИ РАЗТЕГАТ-А И НА ПИЯНИ ЧАЛГАРИ И АРМЕНЦИ С ГОЛЕМИ УСТА , НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА РАЗЧИТА.

70

Некадърните

преди 3 години

Не вярвам да са много българите,които искат още веднъж да открият "топлата вода",че когато на власт дойдат геополитически путинофили комунисти(уж социалисти) и крилцата им, то икономиката на България рязко забуксува и навлиза в криза.Ако ГЕРБ не съатави Правителство, веднага обръщам и скривам всичко във валута и замразявам икономическа активност до изчезването на БКП(с.) от власт.Мерака им е голям, но другаде се решава, колко да е добре България ...и не е в Москва!

69

Няма такива нахалниц

преди 3 години

Всеизвестни провалени личности и политици претендират да заменят сегашните задоволително успешни политици и то насред здравна и икономическа криза! Щели тепърва да се научат да управляват, Колко мотивиращо и ентусиазиращо да е това!?

fallback