Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Специални секции за здравна сигурност ще бъда разкрити за вота на 4 април, за да могат и хората под карантина да упражнят правото си на глас. Това ще стане чрез промени в в Закона за мерките и действията по време на извънредното, внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти.

"Поучихме се от практиката на други страни, видяхме, че там се въвеждат специални здравни протоколи", каза шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Според нея така ще се даде възможност на по-голяма част от гражданите да участват в изборите.

Още по темата
Тя поясни, че ГЕРБ са дали правомощия на ЦИК да изработи правила за тази цел.

"В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния процес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите", допълни Дариткова.

Освен това в законовите промени се предвижда и възможност хората с документи с изтекъл срок на валидност също да могат да гласуват.
 
По думите на Красимир Ципов това касае най-вече българите в чужбина.

"Законопроектът дава възможност по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства ЦИК със свое решение да определи в зависимост от ситуацията броя на членовете на секционните избирателни комисии в чужбина, като сме посочили не по-малък от трима членове като брой. Изборният кодекс предвижда, когато документът за самоличност е изтекъл, лицето да подаде заявление и когато личният му документ не е готов към датата на произвеждане на изборите, от страна на МВР да бъдат издадени така наречените удостоверения за гласуване“, обясни той.

Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков разкритикува решението на президента Румен Радев да насрочи вота за 4 април. Според него се показва изключителна некомпетентност от страна на президентската администрация, ако датата 4 април е избрана на случаен принцип.

"Част съм от католическата общност в страната. Това, което се случи в голяма степен скандализира католическата, арменската, протестантската и еврейската общност. За нас това е най-светлият християнски празник, именно Възкресение Христово. Налага се точно в този светъл ден да извършват някакъв вид работа, каквото е участието в изборните секции. Освен всичко останало за евреите това е четвъртият ден от тяхната пасха. Това е ден, в който те нямат право да извършват никаква физическа дейност. Това до голяма степен ще ограничи възможността да гласуват",отсече той.

Коментари Напиши коментар

32

споко

преди 1 месец

Хората под карантина ще гласуват, тези с изтекли документи също, някои умрели и те също.

31

Анонимен

преди 1 месец

Защо не искат да въведат гласуването по пощата за сънародниците ни извън граница?

- ГЕРБ не харесват, че няма да се гласува за тях и ще им падне процентът
- БСП те поради същата причина не биха го подкрепили
- ДПС не го харесват защото те нищо няма да спечелят от това, и без това си мобилизират електората, така че само могат да загубят %-ти влияние
- "патриотите" не харесват висока избирателна активност, защото ще изпаднат под бариерата за парламента.

Ето затова никой няма да го предложи. ;)

30

Анонимен

преди 1 месец

Защо са толкова скандализирани от датата 4 април герберските католици?

Всеки знае, че службите са в събота срещу неделя, а в неделя - нищо, най-много агне на обед да сготвят.

Кое точно ги притеснява?
Католическата общност е от 50 000 души, а хората извън страната чиито вот се опитват да не получат е от 2 000 000 души! Ама там не се облъчват достатъчно от пеевски медии и борисови фейсбук новини.