fallback

Какви възможностите крие кризата пред икономиката ни и как държавата подпомага бизнеса по време на пандемията?

Трябва да започнем с уроците от кризата - безпрецедентна, но в същото време всяка от държавите работеше самостоятелно. Постигнахме значими успехи. Създадохме производство на предпазни средства за нашите лекари. Започнахме от маски и стигнахме до предпазни костюми и респиратори. Този процес се промени и всички започнахме да работим наистина заедно, заяви в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Oще по темата
Той подчерта, че това е първата криза, която е много различна и трябва всички да работим заедно.

"България поддържа най-добра финансова стабилност в ЕС по няколко показателя", допълни икономическият министър за Bulgaria ON AIR.

Според него се предвижда ръст на БВП.

"1,3 млрд. лева стигнаха до бизнеса чрез мерките и предвиждаме още 500 млн. лева да бъдат разплатени в следващите месеци. 700 млн. лева са разплатени по мярката 60/40 до момента. За няколко дни проектите нараснаха до над 5000. Заедно работим с бизнеса, вслушвам се в техните съвети", допълни министър Борисов.

До септември ще работи мярката 60/40, стана ясно още от думите му.

"Изцяло сме на разположение на бизнеса и толкова бърза динамика не сме виждали", заяви Лъчезар Борисов. Той е на мнение, че поне в Министерството на икономиката има добър диалог с бизнеса и именно той е съветник в ситуацията.

"Не виждам нужда от скептицизъм относно въвеждането на еврото. Трябва да изпълним нашия план и това ще стане", категоричен бе той.

По думите му България ще се справи с проблема с безработица, взимайки мерки. "Добри са показателите в това отношение. Има 5-6 фронта, в които се справяме по-добре от своите приятели в ЕС. Депозитите се увеличават, заплатите растат. При потреблението има минимален спад за второто тримесечие на 2020 г. Запазихме потреблението", допълни още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 години

Къде са бе , къде отидоха за подпорна стена в алепу, или някой небостъргач в София или за турски поток къде достигнаха по точно.

11

дежавю

преди 3 години

Министър Борисов изчисли: 1,3 млрд. лв. стигнаха до бизнеса МИ.

10

Анонимен

преди 3 години

До Койчо ЗАЩО СЛЕД ИЗБОРИТЕ- КРАЖБИТЕ СЕ ДОКЛАДВАТ ВЕДНАГА И С РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО СЕ ГОВОРИ, ИНАЧЕ Е ДУДНЕНЕ И КЛЕВЕТА, А КЛ.ЕВЕТНИЦИТЕ СЕ ОСЪЖДАТ

fallback