Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Депутатите одобриха предложението на Обединените патриоти да се въведе нов вид личен документ. Той ще се нарича "карта българин" и ще се издава на хората от български произход, които живеят зад граница и нямат българско гражданство.

Документът се въвежда с поправка Закона за българските лични документи, която беше приета на първо четене.

С него те ще могат да пребивават трайно у нас, както и да учат и работят на територията на България. Новият документ обаче няма да им дава право да пътуват и да работят без визи в останалите страни от ЕС.

Картата за български произход не дава и други права, каквито имат само българските граждани, като правото на глас.

Полша и Гърция са въвели подобни лични карти и са дали възможност на техните общности свободно и без виза да пребивават на тяхна територия. Над 1 милиона души са отишли на работа в Полша по този начин, обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според него това е начинът да се намерят липсващите квалифицирани кадри на пазара на труда нас, както и да се подобри демографското положение.

По думите на Юлиян Ангелов между 4 и 5 милиона са хората с български произход в чужбина по различни изчисления.

Коментари Напиши коментар

128

Българин

преди 1 месец

Да се заменят всички издадени БГ паспорти на граждани от С. Македония с тази нова карта, и да се преустанови практиката македонците да се пишат за Българи и после да ни плюят като ходят с БГ паспорта си по света... или поне докато не се осъзнаят и разберат че македонизмът, и македонската нация, и македонският език са дело на коминтерна и са създадени през 1945... иначе нека има и македонци, и македонски език, и македонска държава в която хората са свободни - но всички ...

127

Аз

преди 1 месец

Значи ще си българин,ама не съвсем.Поредната простотия на Валерко далаверко.Българите ще се върнат само ако в държавата има правила за всички,мафията изчезне,заплатите станат европейски и ни ръководят умни,образовани и некорумпирани политици.

126

Криско

преди 1 месец

Сега кат се напоявят едни цветни БГта. Никога не бих взел тая карта. Аз от гражданството дори съм в процес на отказване :))