Снимка: БГНЕС
fallback

Европейската комисия прогнозира за 2021 г. растеж на българския брутен вътрешен продукт от едва 2,6% при спад от 5,1% за миналата година. С други думи - тази година няма да бъде достатъчна да се възстанови икономиката на България до предкризисните нива, да не говорим за изкачване по-нагоре. Това коментира Димитър Чобанов, икономист и преподавател в Университета по национално и световно стопанство, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"За съжаление сценарият на ЕК показва, че през първите две тримесечия нещата в България ще са изключително негативни и може би, погледнато на фона на по-широката картина, българската икономика ще бъде най-зле от 27-те".

Според Димитър Чобанов това се дължи на факта, че частните инвестиции у нас не са на достатъчно ниво, както и поради загубата на работни места в най-засегнатите от пандемията отрасли.

"Виждаме, че Бюджет 2021 е тотално ориентиран към изборите. Някои от мерките, които са предназначени условно казано за подпомагане на икономиката, всъщност имат за цел да съберат повече гласове. Фокусът на мерките, заложени в бюджетната рамка и плана за възстановяване, е главно насочен върху потреблението, което през 2020 година се увеличи, а не спадна. Така че, потребителското търсене не е проблемът".

Преподавателят в УНСС изказа тезата, че частните инвестиции и тяхното насърчаване са изцяло пренебрегнати от управляващите, което е грешен ход според него, тъй като само по този начин може да бъде стимулирана българската икономика и да бъдат привлечени както български, така и чуждестранни пазарни участници.

"Този аспект трябва да е сред първите места в дневния ред на бъдещото правителство, т.е. да бъде успокоена бизнес средата у нас, да се редуцира несигурността и да се промени облика на България като една привлекателна инвестиционна дестинация", каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

По отношение на дефицита Димитър Чобанов сподели, че няма повод за притеснения, тъй като този на касова основа е далеч по-нисък, отколкото дефицитите на западноевропейските икономики.

"Макар и разходите през 2020 г. да се увеличиха изключително драстично и тази тенденция да продължи и през тази година, данъчните приходи не намаляха и затова България по отношение на дефицита се справя доста добре", допълни гостът.

Целият разговор може да видите във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 3 години

Нулев приоритет. А Тиквун не е господин, а селски бек

1

РАДЕФ

преди 3 години

Частните инвестиции у нас - приоритет за следващия кабинет НА Г-Н бОРИСОВ!!!

fallback