Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

ЦИК определи доставчика за машините на гласуване за вота догодина. На днешното си заседание от комисията одобри победителя в обществената поръчка за устройствата, а това е "Сиела Норма".

Oще по темата

Тя ще достави 9600 машини за гласуване.

"Сиела Норма" достави машините за гласуване на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае.

Този пък ЦИК ги купува. Устройствата ще се използват в секциите с над 300 избиратели не само на парламентарния вот догодина, както и на президентските избори след това, но и на всички видове избори, за които Изборният кодекс предвижда да се осигури и машинно гласуване.

Кандидатите за доставка на машините за гласуване бяха общо осем, двама от тях бяха отстранени, шест пък бяха поканени да дадат ценови оферти. Това обаче направиха само две компании, а именно "Сиела Норма" и Лекс.бг, като и двете бяха посочили тавана - 36 млн. лева без ДДС, което се равнява на малко над 42, 200 млн.лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Derstreichholz

преди 3 години

Аз ви казвам, съвсем случайно ще се бъгне машината и ще работи само бутона "ГЕРБ". Ама да знаете, съвсем случайно се е случило!=)

31

Анонимен

преди 3 години

Сиела винаги "печелят" държавните поръчки и за софтуер и за хардуер. Явно връзките там са много големи.

30

Време за промяна

преди 3 години

До Анонимен 28: "Протоколите ще се пишат пак от хора"? И защо да се пише протокол за данните от машинното гласуване? Данните се получават от машината в криптиран вид и се носят в ЦИК. Това е източникът на данни. Протоколи за машинният вот могат и да се пишат, но ако се разминават с данните от машината е ясно, че протоколът е сбъркан.Все пак да не бъдем прекалени оптимисти. ГЕРБ си осигуриха със закон възможност за манипулации. Преди за решение на комисията се искаха 2/3 гласове, а сега - 50%.

fallback