32

Derstreichholz

преди 3 години

Аз ви казвам, съвсем случайно ще се бъгне машината и ще работи само бутона "ГЕРБ". Ама да знаете, съвсем случайно се е случило!=)

31

Анонимен

преди 3 години

Сиела винаги "печелят" държавните поръчки и за софтуер и за хардуер. Явно връзките там са много големи.

30

Време за промяна

преди 3 години

До Анонимен 28: "Протоколите ще се пишат пак от хора"? И защо да се пише протокол за данните от машинното гласуване? Данните се получават от машината в криптиран вид и се носят в ЦИК. Това е източникът на данни. Протоколи за машинният вот могат и да се пишат, но ако се разминават с данните от машината е ясно, че протоколът е сбъркан.Все пак да не бъдем прекалени оптимисти. ГЕРБ си осигуриха със закон възможност за манипулации. Преди за решение на комисията се искаха 2/3 гласове, а сега - 50%.

29

Анонимен

преди 3 години

За кого ще гласуват 400 хиляди невалидни души?Техните невалидни души бяха продавани и купувани от комисиите.Това ще са първите демократични избори без изборни манипулации.

28

Анонимен

преди 3 години

Некадърните и подкупни избирателни комисии трябва само като космонавта да хранят кучето и да не пипат нищо.

27

Анонимен

преди 3 години

Нищо няма да ви спести машинният вот.Протоколите ще се пишат пак от хора.Хората са фактор.Не го подценявайте!С машините се лъже по-мащабно. На едро където се казва няма нужда да купуваш вот.Ще купиш вота от един доставачик.Тези карти или онези протоколи все от хора се пипат. Без човешка ръка не може да се случат изборите.Смашините вота ви е прозрачен.Може да се види кой в колко часа е влезнал и дал вота си като време.Отделно с хартиена е по-трудно да се излъже и се лъже надребно.Ще видите скоро

26

Тикволандия

преди 3 години

До Сандо: Те данните от хартиените бюлетини и досега се "бухаха" в някаква машина и се нанасяха в някакви протоколи. Но докато стигнат до машината и протоколите на ЦИК, в комисиите зачеркваха, поправяха, разнасяха с чували и т.н. Това поне машинният вот ще го спести. Но, освен това, няма да има невалидни бюлетини. А една хартиена бюлетина е лесно да се обяви (или направи) да е невалидна.Само на последните избори е имало 466 077 (15%) невалидни бюлетини.

25

Анонимен

преди 3 години

След като ви издаде машината разписка ще я вземете и сгънете на две като банкнота. Отивате до урната. Но тази урна не е онази урна.. като за хартиените бюлетини.Та като отидете до урната за машинно гласуване - пускате бюлетината и чак тогава се връщате да извадите картата от четеца.Вземате картата и трябва да я върнете на масата пред комисията.Те ви връщат личната карта и кой от къдет дошъл-там отишъл. Или с други думи много тегели ще са нужни и ще се проточи много бавно процеса.Скъпо и ненужно.

24

Анонимен

преди 3 години

До 22 ,благодаря за информацията ,така ще е по-добре ,тия старци в комисиите са на преклонна възраст някои са там от 30 г

23

Анонимен

преди 3 години

Който желае да гласува с машините на "Сиела Норма", ще получи смарткарта, която реално представлява електронен подпис. Който иска с хартиена бюлетина-ще получи хартиена от комисията.С една карта машинно може да се гласува само веднъж и всеки гласоподавател получава различна. Имайте предвид, че екранната бюлетина има две страници на машината и, съответно, бутон за смяната им. Тука вече ще се огелпят бабите.След като отбележите избора си, натискате бутона "Преглед".Машината дава разписка накрая.

22

Сандо

преди 3 години

а софтуера от коя фирма ще е и колко е надежден и сигурен?ясно е че ще се бухат данни в някоя база ама колко е сигурно това. С 1 ред код могат да се променият много записи. За бюлетините ББ разнасяше цели палета из страната, тука положениет е много много по-лесно

21

Тикволандия

преди 3 години

До Анонимен 19: Данните се вадят от машината например с флаш памет, но самата машина би трябвало да ги запише в криптиран (т.е шифриран) вид, а ключът, с който да могат да се прочетат да се пази само там, където ще се отчитат резултатите.Надеждното предаване на данни е отработена технология. Няма как да не е така, след като се използва за парични преводи.

20

Анонимен

преди 3 години

Във филма Добрата съпруга показаха как се хакват без дистанционно или интернет. Да сте гледали и щяхте да знаете!Да сте чели малко поне-щяхте да знаете, че не машините гарантират вота, а протоколите.Дават се излишни пари заради некадърниците.Наши пари за техни мечти. Това с машините го съчиниха некадърните политици.Така ще имат още едно оправдание за поредните загуби.Но този път ще се потресаващи загубите за много от наивниците, които не успяха с метеж и пунч, а се надяват на машинации и лъжи.

19

Тикволандия

преди 3 години

Важно е опозицията да си отваря очите и да следи организацията на машинният вот. Предвиждам, че гербаджиите и сателитите им ще се опитат да компрометират машинното гласуване за да може на следващите избори вече да няма машинен вот. И естествено ще повтарят до втръсване: "Вие ни накарахте да изхарчим толкова народни пари на вятъра".

18

Анонимен

преди 3 години

Аз не разбирам много от компютри ,но да питам ,като гласуваш данните на края се вадят от машината ли ?

17

Време за промяна

преди 3 години

Това е добра новина. Колкото и да не им се искаше на Бойко и гербаджиите все пак ще има машини на изборите.Машинното гласуване е реалната възможност да се намалят манипулациите на изборите. И ние няма да сме първите, които ги използват. Изцяло машинно гласуват в Белгия, а частично - във Франция.Тази технология ще се усъвършенства. И тъй като машините не не са свързани в интернет, няма как да се "хакнат" дистанционно.

16

Анонимен

преди 3 години

Само с 42, 200 млн.лева няма да се разминете. Тези машини трябва да се съхраняват и да се пазят за следващите избори. Поддръжката не е без пари. Ако не ги опорочат за първите-ще ги ъпгрейднат за президентските избори. Целта за машите всъщност е целта на президентските избори. Совите не са това, което са.

15

Анонимен

преди 3 години

Стягайте коланите! Кремъл е поръчал двойно чипиране на машите. подсигуряват един чорап да вършее още 4 години в България. Хакерите ще избират този път.

14

Анонимен

преди 3 години

Я, каква изненада! Както всички предишни пъти

13

анонимен

преди 3 години

Червена фирма ще купува машините. Ристу Иваноф е доволен. Оная Костинбродската лъжкиня ще следи друга партия да не спечелят изборите. Кражбата на гласове е издигната на по високо техническо ниво.