Снимка: БГНЕС
fallback

Централната избирателна комисия трябва да избере доставчик на машините за гласуване. Обществената поръчка е за 9 600 машини.

Във вторник бяха отворени офертите на двете фирми, които останаха в надпреварата за спечелване на поръчката с пределна цена от 36 милиона лева без ДДС, съобщава Нова тв.

ЦИК ще очаква машините за гласуване да са доставени до 10 февруари.

Според медийни публикации, предложенията са почти еднакви като стойност. Правителството вече осигури 43 милиона и 200 000 лева в бюджета на ЦИК за покупката на устройствата, които ще се ползват в предстоящите парламентарни избори.

Според последните поправки в Изборния кодекс във всички секции с над 300 избиратели трябва да има възможност както за гласуване с хартиени бюлетини, така и с машини. 3750 лева е цената на една машина за гласуване.

"Опитвахме се да съкратим сроковете, затова заседанието ни беше в този късен час", обясни пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

По думите ѝ все още не е ясно къде ще се съхраняват машините, защото те изискват специални условия и охрана. Няма яснота и за сградата, в която ще бъде настанена ЦИК, след като са получили уведомление от председателя на парламента, че трябва да напуснат сградата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Тикволандия

преди 3 години

До гошко: Не се тревожи. Бойко и дружинката му са се погрижили да има и хартиени бюлетини. Така че пак ще се пишат и коригират протоколи, пак ще се разнасят чували, но би трябвало да са по-малко.Не е там проблема. Да видим каква политическа кампания ще може да има преди изборите. В момента на практика за политика в България не се говори, само за епидемия, ваксинация, тук-там някоя катастрофа. Ако така е до изборите, като нищо ще си го имаме същото некадърно и корумпирано управление с Бойко.

7

гошко

преди 3 години

До ТикволандияАз пък искам да напиша мъдра мисъл с химикалката през средата на бюлетината по диагонал. Сега искат да ми отнемат тази възможност.

6

Тикволандия

преди 3 години

Имаше 466 077 невалидни бюлетини на последните избори. А при машинното гласуване невалидни бюлетини няма. Няма коригирани и поправяни протоколи. Машинното гласуване е средството да се оттървем от изборните манипулации.

fallback